Det var på en spelning med Eldkvarn på Kulturkammaren för drygt tio år sedan som Plura Jonson själv nämnde att bandet bildades bara ett stenkast bort - uppe i Tony Thoréns lägenhet tvärs över gatan, ovanpå butiken Ost-Everts på Bråddgatan.

- Litet skämtsamt nämnde han att det borde göras en insamling till en bronsplatta som kunde gjutas fast i trottoaren. För sjutton, det borde bli en bronsplatta, tänkte jag då, säger Hans Eriksson, Kulturskolans chef, som vägrade släppa idén.

Nu när Eldkvarn fyller 40 år blev det åter aktuellt att hedra bandet och Eva Andersson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, nappade.

Artikelbild

- Jag tycker att det är jätteroligt att uppmärksamma ett stort och framgångsrikt band på det här sättet. Det är en stolthet för Norrköping och det känns perfekt att kunna knyta an till platsen där bandet bildades, säger Eva Andersson.

Överraskning
På konserten formulerade Plura en rolig text han tyckte passade, men den vill Hasse Eriksson inte avslöja - något överraskningsmoment vill han spara till lördag.

- Det blir litet roligare om man får se det när man kommer dit, säger Hasse Eriksson.

Ost-Evets-huset finns inte kvar, men plattan ligger där huset en gång låg. Bland annat finns första versen från låten "Kungarna från Broadway" med på plaketten.

Vad tycker bandet om det här?

- De undrade: "Borde ni inte ha gjort en staty?" skrattar Hasse Eriksson och tillägger att de tyckte det var en väldigt rolig idé.

Plattan är formgivaren Pär Wikholm, som tidigare skapat skiv- och bokomslag åt Eldkvarn och Plura. Den är 35 x 35 centimeter stor och har ingen avbildning av bandet, men pryds däremot av bandmedlemmarnas autografer.

Ingen äggmacka...
En tanke som den humoristiske Hasse Eriksson hade var att ha med en äggmacka på plaketten - eftersom det var vad bröderna Plura och Carla Jonsson och deras kompis Tony Thorén helst beställde på stamstället Café Broadway.

- Det var svårt att få en äggmacka tydlig på brons. Det hade bara blivit en blaffa, men det hade förstås blivit ännu litet roligare, tycker Hasse Eriksson.

De tre "Kungarna från Broadway" kommer själva att medverka i lördagens ceremoni när bronsplattan avtäcks, klockan 17 på lördag, och kommer att spela någon akustisk låt. Senare på kvällen spelar Eldkvarn även på Gamla Torget.