– Det är roligt att Region Östergötland har en sådan bredd inom kulturlivet. Jag tycker att det är viktigt att våra stipendier stimulerar en fortsatt utveckling av kulturen, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionfullmäktige i ett pressmeddelande.

Det nya stipendiet på 50 000 kronor för nyskapande projekt går till bildkonstnärerna Rasmus Sköld, Maria Segersäll, Sofia Ek och Joel Alenius i Kulturförgreningen Ugglan i Vadstena. De får pengarna för sitt innovativa och gränsöverskridande arbete med att förvandla en lokal betongsilo till ett samtida konstprojekt.

– Med silon i det offentliga rummet öppnar konstnärerna upp och gör kulturen tillgänglig för alla, säger Eva Andersson som imponeras av kreativiteten och nytänkandet hos kulturskaparna.

I år har prissummorna höjts för de fyra kultur- och utvecklingsstipendierna som får 40 000 kronor vardera. Dansarna Sofia Harryson och Tea Harryson i Norrköping får stipendiet för sitt arbete med att lyfta och utveckla danskonsten inom regionen. Konsthantverkaren Emma Nilsson belönas för sitt "konsekventa och ambitiösa utforskande av brukskeramikens skulpturala och abstrakta former."

Folkmusikerna Marie Länne Persson och TosteLänne i Linköping prisas för ständiga upptäckter i folkmusikens skattkammare. Textilkonstnären Charlotta Lillieström Hallberg, Linköping, belönas med motiveringen: "För att vi vill uppmuntra ett fint konstnärskap som stärker textilkonstens vackra och unika formspråk".

Årets stora arbetsstipendium på 100 000 kronor går till bildkonstnären Annika Bergqvist Kupiainen, bosatt på Vikbolandet. Region Östergötland uppskattar hennes humor och originalitet och skriver i motiveringen att man vill "uppmärksamma hennes uppfinningsrika konstnärskap mitt i samtiden".

Kulturstipendierna delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde i oktober.