Många reggaeälskare i närområdet har förmodligen gjort det till en vana att sätta ett stort kryss i kalendern någonstans kring det datum då Bob Marley avled (11 maj 1981). Då brukar det nämligen vara dags för Bob Marley minneskonsert att gå av stapel i Skärblacka – en tradition som inleddes av gruppen Kalle Baah som den där vårdagen 1981 drog ihop instrumenten för en spontan konsert till minne av den största reggaeprofilen av dem alla.

– Den gången var det spontant med sedan har det växt genom åren, säger Patrick Hyberts, vice ordförande i Blacka musik som arrangerar minneskonserten.

– De första tio åren höll vi till i Folkets hus men efter det flyttade vi ut i parken utanför och det var väl då som det började växa.

Artikelbild

| Återväxten är säkrad: "Blacka giirlz" med Daniella och Elsa gör debut under lördagen.

Hur stor publik har ni haft de senaste åren?

– Vi brukar ha uppåt 3000 människor som kommer för att lyssna och nu ser det ju ut som det blir fint väder så kanske kan det bli publikrekord. Vi har uppfört en jättestor scen ute i parken och i och med att arrangemanget växt så är det en hel del att styra med nu men det är bara roligt, säger Patrik Hyberts som tror att det stora intresset delvis beror på det sköna gunget i reggaemusiken.

– Sedan finns det ju en så stor gemenskap i Skärblacka med reggaen också.

Det syns också i årets program där nya generationer artister stiger fram för att visa upp sig för publiken.

Artikelbild

| Sångerskan Daniella Torres framträder under eftermiddagen.

– I år är det två tjejer som går i femte klass som kommer att framträda: Daniella och Elsa i gruppen "Blacka Giirlz". De som kompar dem går sista året på gymnasiet så traditionen fortsätter: det är väl tre olika generationer reggaemusiker från Skärblacka som kommer att spela i år. Reggaen lever vidare i Skärblacka, påpekar Patrik Hyberts som menar att just bredden och den lokala förankringen är så viktigt för det här evenemanget.

Är det några andra av årets artister du vill framhålla?

Artikelbild

| Kevin H spelar också under minneskonserten.

– Vi har ju London-baserade Marla Brown som är det internationella inslaget, hon är dotter till reggaelegenden Dennis Brown. Sedan sångerskan Daniella Torres som framträder som soloartist för första gången även om hon körat bakom många artister. Kalle Baah får vi inte heller glömma som alltid ställer upp, det brukar vara som allra mest folk när de går på scenen, säger Patrik Hyberts innan han skyndar vidare för att förbereda inför reggaefesten.

Minneskonserten börjar strax efter middag på lördag (12 maj) och fortsätter till kvällen.