En ny Augustifest står för dörren och den här gången äger evenemanget rum en vecka tidigare än förut: nämligen från den 7 till 12 augusti. En annan ändring är att Rix-FM har valt att inte delta i årets Augustifest men flera andra musikaliska satsningar gör att intrycket snarare blir en breddning av musikutbudet.

Några exempel är att det blir Rockklassiker Live i Vasaparken den 8 augusti i samband med att Rockklassiker börjar sina radiosändningar. Här kan man se banden Märvel, Sator och Backyard Babies live under kvällen. Samma sak gäller NRJ in the park, ännu en radiokanal som startar i Norrköping i augusti och som bjuder på livemusik under torsdags- och fredagskvällen med bland andra Darin, Wiktoria och Den svenska björnstammen.

En annan nyhet är placeringen på marknaden: förut har den varit lokaliserad på G:a Rådstugugatan men i år återfinns den på Södra promenaden och Olai Kyrkogata. Tivolit håller till vid Kristinaskolan och PRO i parken flyttar från Refvens grund till Skulpurparken utanför Konstmuseet.

Artikelbild

| Mattias Persson, evenemangsansvarig på Upplev Norrköping vid det nya festivalområdet.

Upplev Norrköping skriver att årets Augustifest i år har en ny skepnad: man betonar fokuset på folkhälsa och idrott förutom musikutbudet. Detta visar sig bland annat i utomhusträning av olika sorter med World Class under veckan. På lördagen blir det dessutom Idrottens dag i Vasaparken i ett samarbete mellan Upplev Norrköping och Östergötlands Idrottsförbund som välkomnar allt från barn till äldre att jympa och testa på olika idrotter.

Dessutom blir det ishockey i Himmelstalundshallen i och med "Slaget om Östergötland", ett nytt inslag där LHC och Vita Hästen på tisdagen mäter sina krafter. Det blir också en FMX-uppvisning av motorcykelföraren Fredrik "Frog" Berggren som kommer att visa olika trick vid två tillfällen vid Konstmuseet under fredagen.

Däremot blir det inga fyrverkerier i år efter ett tidigare beslut. I en tidigare intervju förklarade Mattias Persson, evenemangsansvarig vid Upplev Norrköping att det handlar om hänsyn till både djur och människor.

– Det handlar om social hållbarhet i slutändan. Vi måste ha ett samhälle som fungerar för alla, även om det gör att vissa inte får uppleva fina fyrverkerier så gör det att andra i stället kan få ro och trivas i vardagen. Samtidigt har vi full respekt för att många kommer att sakna fyrverkerierna, betonade Mattias Persson vid det tillfället.

Augustifesten arrangeras av Upplev Norrköping AB – fullständigt program finns på Upplev Norrköpings hemsida.