"Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville". Det är ett citat från greve Axel von Fersen.

Skådespelaren, skönhetsdrottningen, litteraturvetaren, dramatikern och röstcoachen Caroline Donath som fascineras av Axel von Fersen gör nu sin andra föreställning baserad på den svenske greven med koppling till Löfstad slott.

2010 besökte hon Löfstad slott med monologen "Jag är Axel von Fersen!" och nu är hon tillbaka med föreställningen "Axel von Fersens charmkurs".

Artikelbild

| Porträtt med sug i. Axel von Fersen på Löfstad slott.

Den presenteras så här: "Axel von Fersens liv är fyllt av makalösa äventyr. I Frankrike får han själva drottningen på fall, i Amerika blir han tolk åt general Washington. Vill du bli likadan?".

"Axel von Fersens charmkurs" är en humoristisk afton med Caroline Donath, där publiken får ta del av Axels tips och tekniker för framgång.

– Nu ska alla få bli som Axel von Fersen, säger Caroline Donath.

– Det är en föreställning. Man behöver inte göra någonting. Man sitter och bara lutar sig tillbaka – men man får tips och tekniker för framgång, direkt från 1700-talet och direkt från Axels egen dagbok och brev. Det är spännande anekdoter, spännande citat.

Axel von Fersen (1755-1810) var en stilig och charmig man, som hade ihop det med två drottningar, Marie Antoinette och svenska La Petite, Hedvig Elisabet Charlotta, Karl XIII:s hustru, men tipsen handlar inte enbart om framgång i kärlek utan i livet i stort.

– Jag kallar det för praktiska och opraktiska tips för vardagen.

– Till exempel är det många som kanske tycker att livet är lite för tråkigt. Men Axel, han är expert på att verkligen se till att han får saker att ske.

Ett sätt på 1700-talet var ett planera så det gick att byta till en piggare häst, för att ta sig fram fortare.

Caroline Donath, som var miss Earth Sweden 2003, blev året efter inbjuden till Nigeria. Med sig hade hon, historieintresserad som hon är, Herman Lindqvists pocketbok om Axel von Fersen.

Hon blev alldeles fascinerad av honom och tog till sig hans svala yta, diplomatiska sätt och hans min, till det yttre "nöjd och likgiltig" för att klara den påfrestande vistelsen i Nigeria.

Efter det började hon läsa Axel von Fersens riktiga dagbok – och det blev grunden till de föreställningar som hon spelat runt om i Sverige.

På Löfstad slott finns ett porträtt av Axel von Fersen, utan peruk, med silverstänk i det mörka håret, och en blick som går rakt genom tid och rum.