I sommar kommer fyra veckolånga artistcamp för barn mellan 7 och 14 år att pågå på Dynamo i Hallarna. Bakom detta står Chopp Event med Carina Perenkranz i spetsen och det här har nästan blivit en tradition.

– Ja, det här är fjortonde sommaren vi kör det här, det är faktiskt helt galet, säger Carina Perenkranz till Folkbladet när vi hälsar på strax efter lunch på tisdagen.

– Numera har vi mixade åldersgrupper, det fungerar jättebra: de äldre tar hand om de yngre och de yngre inspireras av de äldre.

Artikelbild

| Barnen på artistcamp sjunger Diggiloo-diggiley med hjärtans lust.

En hel del av barnen som deltar har varit med flera tidigare somrar och det gäller även ledarna. Det är sammanlagt sju ledare som jobbar med barnen och den här dagen är fyra på plats. Temat denna vecka är schlager och det märks inte minst när gruppen ställer upp sig på golvet, musiken till Herreyklassikern "Diggiloo-diggiley" drar igång och barnen sjunger med av hjärtans lust.

Sedan är det dags att jobba in rörelserna och ledaren Vanna Maltefors visar hur det ska gå till framför deltagarna som snabbt fattar galoppen. På fredag blir det också en uppvisning då släkt och vänner är välkomna att se vad barnen lärt sig.

Här finns alltså flera barn som är ganska så rutinerade sin låga ålder till trots. Tuva Nilsbäcken var med även förra året och tycker det här med artisteri är kul.

– Jag kanske ska börja på teater framöver, bäst tycker jag om att spela roliga pjäser, säger Tuva som också nämner komedier som sin favorit när det gäller filmer.

Artikelbild

| Ledaren Vanna Maltefors visar rörelserna i den klassika schlagerlåten.

– Vi tränar på en sketch tills på fredag när mamma och pappa ska kolla.

För Agnes Bjur Bergström, 7 år, är det första gången på artistcampet och hon tycker det är spännande och roligt med både sång, dans och skådespeleri. Hugo Ekqvist, 10 år har dock en hel del erfarenhet redan även utanför det här sammanhanget.

Artikelbild

| Deltagarna Hugo Ekqvist, Agnes Bjur Bergström och Tuva Nilsbäcken.

– Ja, jag har sjungit på allsången på Borgen och i Mirum och Mon i S:t Anna, berättar Hugo som vid sina framträdanden framfört låtar från 1970-talet till nutida låtar av exempelvis Laleh.

– Men jag tycker teater och dans är roligt också.

Artikelbild

| Carina Perenkranz, Chopp Event, har arrangerat artistcamp i 14 år.

Ledaren Vanna Maltefors, 18 år, går nu på musikgymnasiet i De Geer och har själv gått på artistcampen för ett antal år sedan och efter det har det blivit roller i bland annat Östgötateaterns uppsättning av "Sound of music" och "Den inbillade sjuke" samt "Den girige" på Löfsta slott.

– Det är otroligt kul att se det från ett annat perspektiv nu, barnen har ju sådan fantasi och tar åt sig nya tekniker och övningar så snabbt. Att få lära ut såhär är jättehäftigt, säger Vanna Maltefors som även tycker att hon själv lär sig mycket genom att axla ledarrollen.

– Man måste sätta ord på de saker man själv gör och det är nyttigt.

Efter att hon gått klart sista året på musiklinjen tänker hon söka sig vidare på artistvägen.

– Jag ska söka högskolor och folkhögskolor med musikalinriktning för det är roligt att prova på alla delar när det gäller artisteri, säger Vanna Maltefors som uppenbarligen redan har en hel del rutin både när det gäller dans, sång och skådespeleri.

Sedan är det dags för Folkbladet att låta deltagarna fortsätta med övningarna, det är fortfarande mycket att gå igenom innan det hela ska avslutas på fredag, men av det som vi sett och hört kommer det säkert att gå väldigt bra