Tv-krönika Nu är slutet här för "The Americans". Alla bra saker har ett slut - som amerikanerna säger - men det verkar inte danskarna ha förstått. Och vad är egentligen svensk kultur?

Det är ibland svårt att sätta fingret på vad som är svensk kultur och kanske är det så med kultur att det är först när det speglas mot något annat som det blir tydligt vad som är vad. Som släktforskare stöter jag ibland på Amerikasvenskar i olika nätforum som förtjust utbrister "Jag älskar svensk kultur, lefse är så gott". För oss svenskar blir det då viktigt att påpeka att lefse är norskt. Har man lite tur så dyker någon av de tidigare deltagarna från "Allt för Sverige" upp i diskussionen och kan prata sina landsmän till rätta.

Av en slump började jag för någon vecka sen titta på "Madame Deemas underbara resa" på SVT Play. Deema Bayya är en arabisk skådespelerska. Född i Syrien och uppvuxen i Dubai har hon skaffat sig en framgångsrik karriär inom film och tv. Sedan 2014 är hon gift med marockanske Ahmad som fått idén att han vill ha ett sommarhus i Sverige. Därför åker paret runt och tittar på hus tillsammans. Men egentligen åker de runt och lär känna den svenska kulturen, och araber i Sverige som får berätta om sina liv och sina möten med Sverige. Det är helt fantastiskt hjärtevärmande, tänkvärt och underhållande. Ibland blir kontrasten stor mellan Dubaiskt lyxliv och svenskt utedass men aldrig att Deema beter sig divigt eller respektlöst. När Ahmad känner sig tveksam till prideparad i Växjö pratar de om saken, provar och kommer fram till att man inte kan döma folk utan att ha varit där. Väl där blir de stormförtjusta i den tolerans och kärlek paraden visar.

Programmen finns på SVT-play i två versioner - med svensk text och med arabisk. På så vis borde programmen också fint kunna komplettera SFI och skolbänken med fler synpunkter och bilder av Sverige.

Det drar ihop sig mot slutet i "The Americans". Nästa vecka sänds det sista avsnittet i USA. Det är en serie jag verkligen kommer att sakna. Jag hoppas fortfarande få se Philip och Elizabeth i Ryssland och att de undkommer grannen/vännen/fbi-agenten Stan. Ett tänkbart slut skulle kunna vara att Stan hittar de bevis han letar efter men att familjen Jennings då är långt borta.

Det är klart att serien måste ha ett slut - förr eller senare skulle serien komma till den punkt i historien då muren föll - men jag tycker ändå att det är lite sorgligt att det tar slut. Riktigt bra tv-drama växer inte på träd.

Danska "Badhotellet" (TV4) är tillbaka med en femte säsong. Nu känns det lite som att man mjölkar en dö ko. Serien kan inte bara leva på att skådespelare Weyse är en charmör. Då blir det som ett trött bygdespel. Här borde man tackat för sig - eller faktiskt kommit på ett bättre manus.

För alla fans av "Big Bang Theory" (Kanal 5) måste jag ju också nämna att i avsnittet som sänds på tisdag dyker Neil Gaiman upp i serietidningsbutiken. Kul med en cameo från en författare!