Det blir ny arabisk film, seminarium och möten med arabiska filmskapare och skådespelare på Cnema under söndag och måndag.

Bakom filmfestivalen står Malmö Arab Film Festival – MAFF, Europas största – och Nordens enda – filmfestival för arabisk film och kultur. Under tolv månader åker festivalen till lika många svenska städer, och nu har turen kommit till Norrköping.

– Filmen är ett medium som korsar alla gränser och talar direkt till publiken. Även om inte alla ser samma historia, är det ett perfekt plattform att mötas kring, säger Josef Kullengård, festivalens koordinator.

Artikelbild

| Film för tolenas. "Vi använder filmen som ett redskap för att uppnå en plattform där människor kan mötas" säger Josef Kullengård, koordinator Arab Film Festival.

Invigningsfilm är den palestinska långfilmen Palestine Stereo, en berättelse om två palestinska bröder som vill emigrera till Kanada efter att det israeliska flygvapnet har släppt bomber över deras familjers hem. Den ena brodern förlorar sin hustru i en attack, och den andra brodern blir döv efter den.

– Många Palestinier bor i Sverige och många har en åsikt i Palestinafrågan. Det är en konflikt som berör och kan diskuteras. Det finns gemensamma nämnare och tematik som berör Europa, men på samma gång får man lära sig något om den andra kulturen, säger Josef Kullengård, koordinator för festivalen.

Festivalen bjuder på internationella gäster som finns med för att svara på frågor efter filmvisningarna: Skådespelaren Salah Hannuon berättar mer om Palestine Stereo och regissören ChristelleIgniades samt producenten Sam Lahoud talar om den libanesiska långfilmen Void (se recension intill).

– En viktig del i festivalen att arbeta med publikens frågor. Vi vill ha en stor publik med många olika bakgrunder, åsikter och smak, säger Josef Kullengård.

Efter måndagens skolbiovisningar av bl a Factory Girl – Egyptens Oscarbidrag – får eleverna träffa den kände egyptiska filmstjärnan Hesham Abdel Hamid, numera bosatt i Toronto.

– Barnen får ställa frågor till honom om filmen och de olika teman som kommer upp. Han berättar också om hur han tagit sig dit han är idag, säger Josef Kullengård.

Hur ser förhandsintresset ut?

– Vi har varit i kontakt med föreningar, konstnärer och studenter som har reagerat väldigt positivt och ser fram emot visningarna, säger Rosanna Nordrup, marknadsansvarig på Cnema.

– Skolbiovisningarna har det varit ett väldigt stort intresse för. De blev fullbokade så snabbt att vi flyttade den ena visningen, till en större salong. Det verkar som skolorna tycker att det är roligt att kunna ta med eleverna på film och få chansen att möta filmskapare från andra kulturer, säger Rosanna Nordrup.

Under festivalen hålls ett seminarium om ”Kvinnliga rättigheter i arabisk film”, där alla filmfestivalens internationella gäster deltar. Det är ett arrangemang med fri entré. Under festivalen kommer det också att bjudas på arabisk mat och musik, både på söndagens invigningsmingel och på måndagens Arabiska afton.