Krönika Sexuella förövare namnges, offer slutar vara tysta. Men varför var Polanskis och Allens beteende okej?

För en månad sedan skrev jag om förhoppningen att Harvey Weinstein inte skulle bli enda förövaren i filmvärlden som avslöjades som sexuell förövare. Att exponeringen inte skulle bli en personlig historia om en producent med svårigheter att hålla sina sexuella önskemål för sig själv. Istället var mitt önskemål att systemet skulle blottläggas för att systematiken är det större problemet.

Sedan dess har hashtaggen #metoo tagit över delar av världen. Olika kvinnor och män har namngett sina förövare. En skådespelare angav Kevin Spacey, som vid 26 ska ha försökt gå på offret som var 14 då. Spacey gick snabbt ut och bad om ursäkt för en händelse han påstår sig ha glömt. Det hjälpte inte hans situation eftersom fler anklagelser kommit om hans beteende på inspelningsplatser. Skaparna av serien ”House Of Cards” där Spacey varit fixstjärnan snurrade några varv innan de fattade beslutet att serien går vidare men utan Spacey. De andra tusentals personer som arbetar med produktionen skulle inte behöva straffas för vad han gjort. Ridley Scott har redan bestämt att ta bort Spacey från sin film som ska ha premiär om sex veckor. Spaceys produktioner tas bort från streamingtjänster.

Sent förra veckan spreds nyheten om komikern och skådespelaren Louis CK och hans sexuella ofredanden mot fem olika kvinnor. Han har gått ut och tagit ansvar för sin del och bett om ursäkt. Nu rensas även hans verk.

I Sverige har över 400 kvinnor inom filmbranschen skrivit ett upprop där de bland annat beskriver vad de behöver utstå i sin position. En hel del är riktigt grovt. Att behöva utstå den nivån på sin arbetsplats är chockerande, minst sagt. Dessutom är det inte enbart filmvärlden i Sverige som har skakats om utan programledare och journalister har också avslöjats.

Allt det här väcker en speciell tanke. När en del av oss i åratal, även på denna krönikeplats, ifrågasatt den acceptans Roman Polanski och Woody Allen åtnjuter har det som bäst varit tyst. Vi har också kunnat hamna i diskussioner där vi personligen attackeras för att vi ifrågasätter varför en regissör dömd för våldtäkt av ett barn kommer undan. Eller varför skådespelare efter skådespelare i praktiken stärker Allens position genom att gladeligen ställa upp i hans filmer.

Samma personer som i olika forum totalt struntat i vad dessa män gjort, som har långt mer bevis emot sig än nuvarande anklagade, är redo att radera filmer och serier från andra förövare. Rätt naturligt kan man fråga sig varför det blir så. Är jag snäll kan jag tänka att den starka metoo-rörelsen väckt människor så att de ifrågasätter saker som de tidigare accepterade utan att tänka efter. En annan tanke är att människor till stor del är kappvändare och ögontjänare. Som inte ser några egentliga problem med att stödja Roman Polanski ekonomiskt men eftersom Kevin Spacey nu är skydd av alla ställer de sig i kön.