Recension

Eva Eriksson

TANDRESAN Eller när Bella tappade sin tand

Rabén & Sjögren

Klassiker

Nyutgåva

Boken utkom i original för 40 år sedan. Året efter att den första boken om Bella och Gustav kom ut och blev snabbt också den en favorit för min äldsta dotter och mig. 

Det dröjde inte länge förrän hon kunde vartenda ord utantill, men trots det ville hon att vi skulle läsa varananna mening högt. Eller rättare sagt, jag läste och hon återberättade ord för ord ur minnet.

Så det var med stor glädje jag mottog ett recensionsexemplar av "Tandresan" som nu getts ut som klassiker i nyutgåva.

För det är en alldeles fantastisk barnboksserie, den som börjar med att Bella har långtråkigt och därför lyfter telefonluren och slår några siffror på måfå. Först hamnar hon hos en farbror långt bort i skogen som inte vet ett dugg om att ha långtråkigt, så hon slår några nya siffror och nu svarar Gustav på Blekingegatan 27. Bella vet inte var den gatan ligger när hon lämnar hemmet på söder i Stockholm och irrar sig ut på gatorna. Efter en stund kommer en vuxen och frågar vart hon bor och vips så är hon hemma igen. Men det var ju inte alls vad hon ville så hon ställer sig och skriker och då kommer det en ny vuxen och innan hen hunnit fråga var Bella bor så säger hon "Blekingegatan 27" och strax är hon hemma hos Gustav.

Det blir inledningen på en fantastisk vänskap.

I "Tandresan" får Bella, Gustav & Bellas lillebror för sig att de ska åka och hälsa på mormor.

Har man tappat en tand är man ju så stor att man kan åka buss själv och en tand blir ju en peng  om man lägger den i vattnet, så de tar sig ut på gatan och kliver på bussen.

Chauffören är bussig och låter dem betala med Bellas tand, men efter bara en kort åktur blir lilebror kissnödig och de måste kliva av bussen. Vid fel hållplats. 

Efter en stunds letande tycker sig Bella känna igen mormors hus och de kliver in i trappuppgången och står framför dörren som borde vara mormors.

–  SKLMNGR, LUNDGREN, här är det!

Dörren är låst, men nyckeln ligger under mattan precis som den ska, så de öppnar och kliver in.

Mormor har köpt nya möbler och efter en stund ser Bella att till och med tapeterna är nya.

"När dörren i tamburen öppnas, vet Bella plötsligt alldeles säkert. Det är inte här som hennes mormor bor!"

Ni som ännu inte upptäckt Bella & Gustav har många fina stunder framför er, själva eller tillsammans med barn och barnbarn.