Under hösten började barnen från Klockaretorpets skolor att spela i Kulturskolans El Sistema-verksamhet. Tanken med projektet är att "allt blir bättre med musik". Idén: Musiken ska fungera som ett verktyg för att främja bättre sociala förhållanden.

– Verksamheten grundades i Venezuela, man använde musiken för att hjälpa barn som hade det svårt både socialt och ekonomiskt, berättar Kristina Holm Danielsson, producent för SON:s barn och familjekonserter.

Norrköpingseleverna har fått prova på att spela olika instrument och även fått testa på hur det är att spela i orkester. Under höstens onsdagar har det på skolorna även anordnats så kallade "vänstays". Där musiken även ska bidra med bättre gemenskap och sammanhållning.

Artikelbild

Inför konserten. Fr v: Mayada Suliman, Ribika Kaeshish, Amanda Gorgis. Emelie Gorgis, Evelina Gorgis och Dalia Yacoub, är förväntansfulla inför lördagen konsert tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

– Dit kommer barn, föräldrar, lärare och även ibland musiker från symfoniorkestern. Det blir som en samlingspunkt, föräldrar lär känna varandra samtidigt som barnen ofta uppträder och visar vad de lärt sig på musiken, berättar Kristina Holm Danielsson,

I Motala har man jobbat med El Sistema sedan 2014 och där har det fallit väl ut.

– För att locka föräldrar till skolan har man i Motala även funderat på att kombinera dessa samtal med barnens uppträdanden. Många föräldrar går inte på barnens föräldramöten och utvecklingssamtal, men man vill däremot inte missa sina barns musikuppvisningar, säger Kristina Holm Danielsson.

I Norrköping smygstartade El Sistema på Kulturskolan i våras och hela hösten har barnen övat sång, instrument och orkester. Eleverna har haft flera musikundervisningar i veckan och konserten med Norrköpings symfoniorkester är den andra konserten som de medverkar i. I november hade de sin första konsert i Mirum galleria. I lördags fick barnen spela med hela symfoniorkestern för första gången, i samband med att SON öppnade huset och erbjöd en rad olika aktiviteter.

Artikelbild

Ayla. Kabaca, från Bolibompa i röd tröja, var med på lördagens barn- och familjekonserter i Louis De Geer. Bilden är från genrepet.

– Att som barn få spela med SON är en maffig känsla, säger Kristina Holm Danielsson.

När man går i förskoleklass och årskurs ett får man testa på massa olika instrument.

Artikelbild

Ayla. Kabaca, från Bolibompa i röd tröja, var med på lördagens barn- och familjekonserter i Louis De Geer. Bilden är från genrepet.

– Jag tror det är min första konsert, säger 7-åriga Noah Azari som går i ettan innan genrepet.

Noah gillar mest att spela trummor, men i lördags fick han stå på scenen och sjunga.

Artikelbild

Sång. Sjuårige Noah Azari var en av drygt hundra elever som i lördags fick uppträda med SON. Här tillsammans med pappa Sadjad Azari.

Från årskurs två sköter skolorna själva undervisningen och då får barnen själva välja vilket instrumenten de vill fortsätta spela.

Tjejerna Ribika Kaeshish, Amanda Gorgis och Evelina Gorgis från Tamburinens skola har valt att spela tvärflöjt.

Artikelbild

Sång. Sjuårige Noah Azari var en av drygt hundra elever som i lördags fick uppträda med SON:

– Det är jättekul, säger de innan de kliver upp på den stora scenen och ska spela med SON.