Det är Kalbokultur som sätter upp ”Albert & Herbert – Mordet på Kungsgatan 15” på Teater Bråddgatan 34.

Frippe Pettersson spelar Albert och Herbert spelas av Johan Pettersson, som också är initiativtagare till föreställningen.

– I våras skulle jag titta på Svt Play medan jag tog en sen måltid efter en repetition. När jag tittade runt på öppet arkiv kom jag på att ”Albert & Herbert” har jag inte tittat på på 30 år, säger Johan Pettersson.

Artikelbild

| Johan Pettersson spelar Herbert.

– Jag hittade en filmad pjäs som jag såg väldigt mycket på när jag var liten. Jag tänkte att den här ville jag titta på för att se om den är lika rolig fortfarande. Jag tyckte att det var roligt, och jag tyckte att det var bra.

Albert & Herbert spelades under 1970-80-talet av Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen, efter en brittisk förlaga. I Sverige skapades serien av Bo Hermansson, som tycker att det är roligt att Albert & Herbert återuppstår i Norrköping.

Johan Pettersson har i samarbete med Hermansson Norrköpingsanpassat handlingen. I stället för Haga i Göteborg handlar det om Norrköping och Kungsgatan mitt i rivningshetsen (1970-80-tal). Kommunen har beslutat sig för att riva Albert & Herberts hem.

Jenny Silfvenius spelar Susanne från byggnadsnämnden, rivningssektionen. Förutom protester mot rivningen spirar även kärleken.

Artikelbild

| Jenny Silfvenius spelar Susanne från kommunen.

– Publiken kan förvänta sig en föreställning om omhändertagande och förändring. Det här att vilja vara kvar i det gamla, rädsla för förändring. Inbakat i en massa tokigheter, säger Johan Pettersson.

John Hedman har regisserat. Totalt blir det tolv föreställningar.