7B är en ny kulturmötesplats i Norrköping. Den tidigare butikslokalen, bara två rum, ligger som ett hål i väggen, mellan Antikvariatet och butiken Popsi.

Paret Hasse Eriksson och Anna Frisendahl ingår i gruppen som ligger bakom den nya mötesplatsen, en lokal som de får disponera åtminstone över sommaren och början av hösten.

Gruppen är på gång med att bilda en ideell förening för en eventuell fortsättning.

Artikelbild

| Vikbolandet i snö, med en explosion av ljus från bilstrålkastare.

– Det ska inte bara vara konstutställningar, utan det kan vara andra arrangemang också, som uppläsningar av texter, och musik ska man också kunna ha, säger Hasse Eriksson.

Den här gången är det konst det handlar om. Erik Söderholm, 29, ställer ut sina akvareller i det större formatet, den 24 till 29 maj.

Erik Söderholm är uppvuxen i Arkösund, har gått på konsthögskolan i Bergen, Norge och bor i dag i Linköping. Han har tidigare varit bildlärare, men satsar nu på måleriet.

– Det här är min tredje separatutställning, berättar Erik Söderholm.

Artikelbild

| Här ligger den nya kulturmötesplatsen, på Knäppingsborgsgatan 7B.

Måleriet han visar nu är från 2012 och fram till i år.

– Jag målar mest med vattenfärg, akvarell, säger Erik Söderholm.

Han tycker att det är spännande med ett stort format, och målar utifrån fotografier eller skisser. Han tycker om det snabba och spontana med akvarell.

I utställningen visar han en norsk tåginteriör, och en norsk järnvägsstation, "Gol station", som såg mer ut som ett vardagsrum än en offentlig lokal. I järnvägsstationen har han vävt in naturen, som han såg då han ofta vid den här tiden åkte tåg mellan Sverige och Norge.

En tredje målning, "Partition", skiljevägg, är ett exempel på Söderholms intresse för mönster och förenklade former. Här anas bladverk, en djupdykning i ett fält.

I en svit bilder jobbar Erik Söderholm med färg, form och djup, där ett intresse för skateboardmiljöer ledde till andra miljöer med detaljer som blir till just förenklade former.

– Jag tycker det är intressant hur man uppfattar bilder. Hur uppfattar jag en plats och hur blir den annorlunda när jag målar den?

En suggestiv violett vinterbild från Vikbolandet är den senaste målningen, från 2019.

– Vikbolandet i snö, säger Erik Söderholm och berättar hur den kom till.

– När allt var täckt i snö var jag ute och joggade på en liten väg, och när det kom en bil med extrema strålkastare blev det ett häftigt ljus i hela landskapet, från att ha varit helt svart. En explosion av ljus.