Marie Liljegren Kreuger, 61, är bildlärare på estetprogrammet vid De Geergymnasiet och konstnär med ateljé i samma hus som Galleri Kronan.

Hon är född i Norrköping, uppvuxen i Stockholm, och bosatt och verksam i Norrköping sedan 1988.

2006 kom hon in i KIFiN, Konstnärernas intresseförening i Norrköping.

Artikelbild

| Fårö. Akvarell av Marie Liljegren Kreuger.

På Kronan visar hon oljemålningar och akvareller, men hon brukar också arbeta med collage och grafik. Hon fotograferar mycket, ett sätt att hålla i gång seendet.

– Jag tycker att det är spännande att experimentera hela tiden, säger Marie Liljegren Kreuger.

Ateljén fick hon 2009.

– Det gav mig något väldigt positivt. Det kändes som jag behövde det. När man är bildlärare behöver man det här lugnet, och man behöver hitta in i sig själv. Man vill ha något att förmedla. Man behöver det för att bli en levande bildlärare också, samtidigt som jag utvecklas själv, säger Marie Liljegren Kreuger.

Artikelbild

| "Solens smärta minns". Dani Slipicevic i Lilla Galleriet.

Den dagen hon slutar som bildlärare vill hon fortsätta med måleriet.

Tecknandet och bildseendet har hon haft med sig sedan hon var liten. Hon gick och tecknade kroki på Konstfack som 15-åring, gick på konstskolan Idun-Lovén, och utbildade sig sedan till bildlärare då hon både ville undervisa och måla. Hon älskar Göteborgskoloristerna. Och att hon hade grafikplåtar med sig på BB när hennes pojkar föddes säger något om hennes behov att hela tiden hålla i gång bildskapandet.

Inför utställningen har hon de senaste 2,5 åren målat extra mycket, särskilt på sommaren.

– Det har känts som en process, som att det hänt mer och mer, mot abstraktion.

Akvareller ute i naturen, och oljepasteller ur minnet, arbetar hon vidare med i olja inne i ateljén.

Hon säger att målningarna, från naturen och självporträtten, bygger mycket på hennes egna känslor. Flera av dem rymmer melankoli.

– Det är som livet: up and down, mörkt och ljust.

Marie Liljegren Kreuger talar om att ha öppna sinnen och att måla intuitivt.

Hon tolkar sina målningar i utställningen med en dikt av Maria Wine ur boken "Vinden ur mörkret". Här är inledningsraderna: "Jag är glad att det finns en rymd i min värld, att ett helt landskap bor i mitt inre".

I det Lilla Galleriet på Kronan ställer Dani Slipicevic, Norrköping, ut suggestiva oljemålningar, med titlar som "Solens smärta minns" och "Gläntans mitt".