SKÄRKIND

– Nu närmar jag mig den 100:e utställningen, då jag sagt att jag ska sluta, säger Lili Stenmark medan hon går omkring och hälsar alla välkomna till vernissagen.

Är du helt bestämd på det?

Artikelbild

| Två av John Kyrklunds målningar på GalleriLi.

– Nja, jag har nog ändrat ordet sluta till att det blir en nedtrappning, efter den 100:e utställningen, som jag planerar i början av år 2020.

– Jag har fått en del förfrågningar om ytterligare utställningar under 2020 och jag kan nog tänka mig enstaka utställningar, även efter den 100:e, tror jag.

Angående den nu öppnade utställningen, är det två konstnärer från Norrköping, som ställer ut.

Jonas Agestam, till vardags präst, ställer ut ett stort antal kors som han snidat och prytt dem med bland annat hjärtan och blommor.

Artikelbild

| Några av Jonas Agestams snidade skulpturer, prydda med hjärtan och blommor.

– Det mesta jag gjort är kors, som blev en tredimensionell berättelse, säger Jonas Agestam. Den återkommande tanken med mina kors eller skulpturer är att det som kastats bort, kan bli vår viktigaste tillgång. Att det mitt i misslyckandet kan börja blomma på nytt.

John Kyrklund berättar så här om sina inspirationskällor:

Artikelbild

| Lili Stenmark närmar sig sin 100:e konstutställning på GalleriLi.

– När jag började måla var mina bilder inspirerade av Tove Janssons bildvärld och John Bauers trolska sagor. Sedan kom jag i kontakt med med Nordamerikans indianhistoria och tog starkt intryck av den.

– Under en tid försörjde jag mig genom att måla av kända byggnader, men efter en resa till Island, började mina målningar präglas av karga landskap och naturfenomen och därefter blev det abstrakt måleri.