Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nilsoves Glimtar

LÖRDAGSKRÖNIKA2019-03-23 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GO´MORRON!

I Finspångsån samlas många gräsänder vintertid. När jag häromdagen gick i Slottsparken fick jag se en "konstig" fågel bland alla änderna. Snövit med gul näbb och något smäckrare i kroppen än änderna. En fågel jag aldrig tidigare lagt märke till. En vit gås? Nej, den var för liten. En albino? Ja, möjligen. Jag blev nyfiken och kontaktade fågelkunnige Bo Tufvesson i Hällestad. Han kunde kanske ge ett svar.

Det kunde han. "En vit gräsand, troligen. Men ingen riktig albino, för då skulle den inte haft helgul näbb. Ett mellanting mellan albino och en vanlig gräsand. Det är ganska ovanligt", svarade Bo.

Koltrasthanen hörde jag i torsdagskväll sjunga för första gången i år. Och på fredagsmorgonen satt hanen högst upp i den högsta tallen och spred sina vackra toner över bostadsområdet. Våren är på väg både i luften och på marken. Den gula tussilagon har skjutit upp i diket mellan 51:an och KL-Industri och jag väntar nu på att se de första blåsipporna. De finns redan på tomten hos det välkända paret i Hällestad, Gösta Johansson och hustru Eva. Kanske kom de först där, kanske inte. I varje fall var det årens första blåsippsrapport som nått fram till mig.

Under flera år kamperade Birger Persson och Kent-Inge Fredriksson med att framställa böcker i ord och bilder om Finspång i dåtid och nutid. Radarparet höll också flera föredrag med bildvisningar som lockade stor publik. Sedan några år har det lagt ner verksamheten, men en comeback blir det 3 april i Bildningen. Då är det Finspång i backspegeln och kvällens tema är koncentrerat till Vallonerna. Vallonsällskapet firar 20-årsjubileum, därav Birger och Kent-Inges återkomst på scenen. Fullt hus att vänta?

En Finspångsbo haffade mig och ville påpeka att den gamla Järnvägsbron över Finspångsån börjar bli rostig och risig och behöver fräschas upp. Bron byggdes på 1870-talet, men de tre betongfundament den vilar på är inte från byggstarten, utan kom senare. Finspångsbon menar att Finspång har ett företag, Vikings Industrimålning, som säkert kan åta sig att göra bron trevligare. Vem som ska betala kalaset blir nog svårare att reda ut.

Banker som Swedbank, Nordea och Danske Bank är i blåsväder. Misstankar finns om omfattande penningtvätt i Baltikum. Verkligen ingen bra reklam för Sverige och storbanker. Man blir bedrövad, arg och ledsen om det stämmer.

Jag har ett antal sedlar som är både lortiga och skrynkliga. Ett tag funderade jag på att gå in på Swedbank i Finspång och be att få sedlarna tvättade, helst kemtvätt. Det är tur att jag i grunden är för snäll för att vara så grym och elak. Men nog kliade det i fingrarna på mig. Å andra sidan har inte Finspångskontoret några fingrar med i smeten på andra sidan Östersjön. Hoppas och tror jag.

Vill tidningen Aftonbladet dränera Sverige på pensionärer? Så kan man tolka tidningens propagandaartiklar om att ge upp Sverige och flytta till värme och lycka(?) i Spanien (speciellt), Portugal, Frankrike och Kroatien. Var och varannan vecka har tidningen artiklar av det slaget. Jag vet att majoriteten av svenska pensionärer vare sig vill eller har råd att flytta. Tidningen riktar sig förstås till de kategorier som har större ekonomiska muskler än vad jag har och hundratusentals sitter i samma sits, till och med sämre, än den jag sitter i.

Jag är innerligt trött på att läsa dessa PR-artiklar för varmare länder och en uppmaning att fly Sverige. Akta er, så att jag inte slutar att dagligen köpa Aftonbladet, som jag gjort sedan mitten på 1960-talet.

Rätt svar på förra ortskluringen var värmländska Slottsbron. Listade ut det gjorde följande skara: Gert Larsson, Ulf Folkesson, Ruth Snabb, Björn Lundgren, Johan Sundelius, Gunilla Nordin, Gun Burman, Lars-Göran Alvarsson, bröderna Ståhl, Bengt-Arne Palmqvist, Annelie Telleskog, Gudrun Bengtsson, Leif Östberg/Regina Andersson, Per Dahlqvist, Bill Persson i Finspång, Janita Eriksson och Edit Andersson, Lotorp, Birgitta Nilsson, Sonstorp, Christer Forsshéll och Berth-Arne och Hilli Maxe, Borggård, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Gösta Johansson, Hällestad, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Inez Ek, Rolf Jansson, Göran Bergljung, Christina Hertz, Rosemarie Carlsson, Lennart Pehrsson, Torsten Heimstrand, Norrköping, Nisse Sjödin, Åby, Jan-Olof Ek, Kolmården, Leif Skeppstedt, Högsjö, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Kerstin Eriksson, Ljungsbro, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, och Allan Carlsson, Norrtälje.

Michael Johansson, Norrköping, har gjort den nya ortskluringen: kreatur+handbollslag+vokal+fågel+mansnamn+rovdjur. Svarsalternativ är 0122-17140, 070-413 14 62 eller sms:a.

Läs mer om