Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Morfar var glasblåsare i 50 år

Glasblåsare. Krönikör Ida Abrahamsson berättar om sin morfar som var glasblåsare i Reijmyre glasbruk i nästan 50 år.

Glasblåsare. Krönikör Ida Abrahamsson berättar om sin morfar som var glasblåsare i Reijmyre glasbruk i nästan 50 år.

Foto: Titti Olovsson

LÖRDAGSKRÖNIKA2016-03-12 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 1810 grundades Reijmyre glasbruk.

År 1952 började min morfar, Thord Höglander att arbeta som glasblåsare där. Han trivdes otroligt bra i den familjära glasbruksmiljön.

Frågar man runt lite på glasbruket så får man höra att morfar var fantastiskt skicklig.

Ett tag ingick morfar i ett team som ständigt blåste olika glasdjur. Gissa om jag som barn hade många glasdjur hemma!

Glasdjuren var otroligt populära, mängder exporterades och i tillverkningen blev det minimalt med sekunda. Man kan alltså säga att glasdjuren var en enorm tillgång och morfar är glad att han fick vara en del av den processen.

Morfar berättar att det var raka ackord - de fick betalt per x antal sålda glas, vilket var både tufft och kämpigt.

Efter 30 år i Hyttan där glasen blir till hade morfars axlar tagit mycket stryk och han funderade därför på att sluta.

Det blev inte som han tänkt sig. Istället för att sluta började han att arbeta som hyttmästare, vilket i princip var samma sak som produktionsansvarig. Han trivdes med sina nya arbetsuppgifter som bland annat var att blanda färgsatser och att se till så att rätt färger fanns i deglarna.

Morfar hann arbeta på bruket i nästan 50 år innan han gick i pension.

Jag är stolt över morfar och jag hoppas nu kunna göra honom stolt, när jag nästan 15 år senare tar upp glasintresset igen. Jag driver ett UF-företag, Glasklart UF, tillsammans med tre andra tjejer och vår produkt är just glas-munblåsta på Reijmyre glasbruk. Vi deltog nyligen i en UF-tävling i Östergötland, med olika tävlingskategorier och kom tvåa i ”Årets vara”, vann ”Årets produktutveckling” och det mest prestigefyllda priset: ”Årets Uf-företag”. Jag är så innerligt tacksam. Vi tror på oss själva och det här är ett kvitto på att även andra tror på oss. Jag känner att jag har växt under det här UF-året som snart börjar lida mot sitt slut. Jag är tacksam över vinsterna, över att jag fått vara en del av den här resan där jag haft möjlighet att utveckla mina förmågor och tvingats utmana mina svagheter. Jag är tacksam till morfar, som väckt glasintresset inom oss och jag är också Reijmyre glasbruk evigt tacksam, som från dag ett trott på vår idé och hela tiden stöttat oss och framför allt - gjort det här möjligt.

Det här har varit en utmanande, utmattande men även underbar resa med både med- och motgångar och jag är så glad att jag fått dela den med morfar, med Reijmyre glasbruk och så klart: mina fina Glasklart-kompanjoner.

Det här må vara en avrundning på UF-året men det är inte en avrundning mot det fullständiga slutet - det här är bara slutet på början.

Läs mer om