Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tänk om man gör tvärtom?

Definitionen. Det sägs att Albert Einstein en gång sa att ”definitionen på galenskap är när man gör samma sak om och om igen men förväntar sig ett annorlunda resultat”, påpekar Claes Jonasson i krönikan.

Definitionen. Det sägs att Albert Einstein en gång sa att ”definitionen på galenskap är när man gör samma sak om och om igen men förväntar sig ett annorlunda resultat”, påpekar Claes Jonasson i krönikan.

Foto: SCANPIX

KRÖNIKA2015-03-31 10:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sägs att Albert Einstein en gång sa att ”definitionen på galenskap är när man gör samma sak om och om igen men förväntar sig ett annorlunda resultat”.

Det får mig att reflektera över hur marknadsföring går till idag. Man måste ju synas och höras i dagens samhälle. Man måste vara innovativ. I kommunala sammanhang ser man alltid klämkäcka formuleringar och färgglada broschyrer i marknadsföringen kring företagsetablering och turism. De ser alla likadana ut. Hur innovativt skulle det i detta sammanhang vara att göra tvärtom? Jag som arbetar med regionala utvecklingsfrågor och reagerar ofta på att man ibland kör in i en kommun och ser skyltar där det står ”Här finns det ledig mark – etablera ditt företag i X-köping”. Detta får ju egentligen helt motsatt effekt då åtminstone jag tänker att ”här finns det ju inget intresse för etablering”. För är det något som Sverige är fullt av så är det väl ledig mark? Skulle man däremot sätta upp en skylt med texten ”Här är det nu fullt- vi kan inte ta emot fler företag” så kan ni ge er fasiken på att telefonen skulle gå varm till näringslivskontoret. Frågan är ju bara om denna tvärtom- logik håller inom alla områden och om politiker, tjänstemän och företagare vågar göra tvärtom för att på så sätt få ett annorlunda resultat än tidigare?

Ur ett kommunalt perspektiv kan man börja med visionen. I dag säger vi i Finspång att ”vi är den attraktiva kommunen i en spännande region där vi skapar utveckling och livskvalité genom samverkan, öppenhet och nytänkande”. Skulle vi vara lite tvärtom här skulle det ungefär låta så här :”Finspång är den ointressanta orten i utkanten av en region som ingen känner till där inget händer och det är tråkigt att leva och där instängdheten garanterar att var och en sköter sig själv utan en enda ny tanke!”

Ska vi locka turister hit så ska vi ju, för att tänka baklänges, inte lyfta fram de ljusa och positiva sidorna. Glöm den vackra naturen, sjöar och idrott –vi kör tvärtom istället. Jag ser framför mig i den nya turistbroschyren att vi lyfter upp den mörka sidan av Finspång där inget händer. Istället för att lansera oss som ”Den expansiva kommunen med energi ” blir budskapet i fortsättningen ”Besök Finspång – kommunen där allt står still och klockorna går baklänges”. Ett sådant ställe blir man ju nyfiken på, eller hur?

För den som nu tror att jag på riktigt vill se denna vision kring kommunen och turismen så är det naturligtvis inte så. Det jag försöker säga är att ibland kan det vara bra att lyfta blicken och tänka ”fel”- Då kan det i slutändan bli helt rätt.

Läs mer om