PremiÀr
How fare are you willing to bend?/Del 1/Brutal Grace
Medverkande: Adalberto Fernandez Torres och Elise Bjerkelund Reines.
Initiativtagare: Elise Bjerkelund Reines.
Scenograf och ljusdesigner: Hjalmar Nilsson.
Producent: Robin Karlsson
Plats: Teatervinden/Stora Teatern Norrköping/Ăstgötateatern
FredagskvÀllens premiÀrförestÀllning var utsÄld. Vilket betyder att vi var cirka fyrtio personer som frÄn tvÄ hÄll, utan skor pÄ fötterna, gick in i en grÄsvart kub dÀr det i halvmörkret kunde anas en ung man som lÄg pÄ nÄgot som sÄg ut som en strÀckbÀnk av glas. Vi tillÀts röra pÄ oss eller sitta pÄ golvet om vi ville, men vi fick absolut inte gÄ över de tejpade svarta streck som angav den triangel dÀr publiken fick vara.
Ljudet i lokalen var skrÀmmande pÄ nÄgot sÀtt; som medeltida kyrkklockor som dÄnande varnade för ofÀrd och fientliga angrepp. Den unge mannen pÄ strÀckbÀnken började röra pÄ sig. Hans kropp framstod som helst lealös. Artisten Adalberto Fernandez Torres gav oss kort sagt en uppvisning i vÀrldsklass i konsten att vrida och vÀnda pÄ kroppens leder och muskler och senor intill den smÀrtgrÀns dÀr kroppen gÄr sönder.
Det Àr snyggt och Ängestladdat pÄ en och samma gÄng. Namnet pÄ den hÀr första akten av sex - den sista ges i maj 2024 - Àr pÄ svenska, i min översÀttning, nÄgot i stil med graciös brutalitet. Och det stÀmmer bra pÄ innehÄllet. Adalberto Fernandez Torres vrider och vÀnder pÄ sig ovanpÄ, under och bredvid strÀckbÀnken och det kÀnns som om taket sÀnker sig för honom; det blir trÀngre, lÀgre och han behöver lÀgga huvudet rakt bakÄt pÄ ett skrÀmmande sÀtt för att ta sig igenom de stÀndigt nya hinder som den förÀnderliga strÀckbÀnken utmanar honom med.
Jag hade lÄngt i förvÀg bestÀmt mig för att inte lÄta min kÀnslomÀssiga och intuitiva upplevelse av förestÀllningen störas av intellektuella tankar om vad akten egentligen handlar om. Jag mumlade kbt-mantra om hÀr och nu och kÀnde mer Àn vad jag tÀnkte. Och det fungerade bra.
NÀr strÀckbÀnken sköts undan av den manlige artisten hördes ljud som av kulspruteeld och blinkande orosvÀckande ljusvÄgor skavde i ögonen. I det dÀrpÄ följande tysta mörkret vÀxte ljudet av rasslande kedjor fram. Och plötsligt hÀngde huvudpersonen i obekvÀma stÀllningar i vad jag upplevde som rostiga och mycket obekvÀma kedjor.
Elise Bjerkelund Reines var med pÄ scenen som tekniker. Lugnt och stillsamt flyttade hon strÄlkastare frÄn den ena kanten och till den andra. NÀr aktens huvudperson hÀngde i sina kedjor lÀste hon Àven upp en text som om jag förstÄtt det rÀtt skulle uttrycka hans kÀnslor och tankar. TyvÀrr lÀste hon texten pÄ engelska - fast hon Àr norska - vilket i kombination med en vÀldigt skramlig ljudmiljö gjorde det mycket svÄrt att höra vad hon sa. Det enda jag uppfattade var att mannen i kedjorna upplevde sin kropp och sitt huvud som tomma och att han ville bli uppfylld.
De dÀr orden var kanske i och för inte sÄ viktiga? Det var kanske helt i sin ordning att de endast hördes flÀckvist? Meningen var möjligen aldrig att skriva folk pÄ nÀsan om vad cirkusen handlade om. Jag vÀljer att tolka det sÄ. Att jag uppfattade "tomt och innehÄllslöst" och i stort sett inget mer av den unge mannens tankar och kÀnslor var nog precis som det skulle.
Slutet pÄ den knappt 35 minuter lÄnga förestÀllningen pÄ Teatervinden var dramatiskt och laddat. Böjde han sig eller inte? Mitt rÄd Àr att skynda sig att fÄ en biljett till lördagens eller söndagens förestÀllningar. Som publik fÄr du en skickligt mÀrklig upplevelse. Och det Àr en ynnest att fÄ undra över vad man varit med om.