Han håller ett öga på Dunderbacken

Magnus Lidén - som tidigare hette Ericsson och var fastighetsägare och hyresvärd i Finspång - hade slagit sig ner på uteplatsen vid konditoriet vid Vallonplatsen.

Här ser vi Magnus Lidén - före detta Ericsson - utanför Kalkugnsvägen i Finspång; en fastighet som starkt har bidragit till Magnus fortsatta näringslivskarriär.

Här ser vi Magnus Lidén - före detta Ericsson - utanför Kalkugnsvägen i Finspång; en fastighet som starkt har bidragit till Magnus fortsatta näringslivskarriär.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-09-04 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag kom dit var Magnus i glatt samspråk med en man som sedan länge bodde i en lägenhet på Kalkungsvägen - ett stenkast från där vi satt. Kalkugnsvägen var ett av Lidéns första fastighetsköp någonsin i fastighetsägarkarriären. (Även Folkbladet i Finspång har tidigare hyrt redaktionslokaler av Magnus.)

– Det som satte fart på alltihopa och som gjorde att jag idag sitter här som ägare av Linköpings finaste fastigheter mitt i stan, det var Bävervägen i Finspång, sa Magnus Lidén.

När Magnus Lidén runt 2005 köpte fastigheten Bävervägen 15 så var det ett danskt företag som sålde till honom.

– På den tiden fanns det ett mycket gynnsamt skatteupplägg för danskar som köpte fritidslägenheter i Sverige. Danskarna hade fått köpa av Vallonbygden under förutsättning att de inte skulle konkurrera på hyresrättsmarknaden, berättade Magnus.

Investeringen föll inte så bra ut. Fastigheterna stod tomma och kommunen började tröttna på danskarna i ungefär samma utsträckning som danskarna tröttnade på Sverige. 

– Danskarna ville bli av med "eländet" så jag fick husen till ett mycket bra pris. Vallonbygden ville i sin tur bli av med danskarna och gick med på att jag fick börja hyra ut lägenheter om jag köpte husen. Jag hade ju inga pengar så jag gick till banken för att låna.  Jag hade en bra affär. Priset var lågt och jag kunde rabattera hyran och kunde redan visa på hyresavtal som gav långsiktiga intäkter på nivåer som väl täckte lånet. Så där och då var jag igång, sa Magnus Lidén.

Han växte upp med sin ensamstående mamma på Ryd i Linköping. (Mammans flicknamn var Lidén. När Magnus senare i livet ville byta ut Ericsson mot något annat så låg Lidén nära till hands.) 

Skolintresset var aldrig särskilt utvecklat och överglänstes inte så sällan av den unge Magnus lust att samla pantflaskor för att få ihop pengar till godis. Det ena gav det andra och vad det led så kom Magnus att arbeta med ekonomisk rådgivning av olika slag. Han arbetade inom Wasa Försäkring där han fick grundläggande utbildning för att kunna arbeta som kundbokare och rådgivare. Han lämnade rådgivningsbranschen eftersom han tyckte det var svårt att balansera alla olika intressen på ett sätt som alltid gynnade kunden. Så han började knacka dörr.

– Jag sålde säkerhetsredskap som tittögon och brytskydd för dörrar. Det var en bra tid, folk öppnade ännu dörren och det blev en hel del kaffe och prat innan vi kom till affärerna. Det var när jag knackade mig runt i Finspång som jag såg att det fanns mycket ledigt och tomt i hyreshusen. Och då förstod jag att det också var ganska ont om pigga fastighetsägare här på trakten. Och tankarna började snurra, sa Magnus Lidén.

Tiden bara flög fram där vi satt utanför fiket bland en hel del andra gäster. Magnus Lidén är rak och okonstlad och full av historier som är späckade med varm humor. Det visade sig att vi hade några gemensamma bekanta och bekantas bekanta som till exempel Bert Karlsson och den för allmänheten möjligen mer obekante Patrik "Plutten" Andersson i Linköping.

Det var fem år sedan Magnus Lidén var i Finspång. Men det märks att han är igenkänd. Han gjorde också några spektakulära och omtalade affärer i den gamla köpingen. När Folkets Hus föreningen gick i konkurs så köpte Magnus fastigheten (numera Kulturhuset) för att ett halvår senare sälja huset till kommunen. Än mer omtalat var nog projektet "Andra Chansen" som Magnus och ett par partners drog igång på Dunderbacken. Tanken var att folk med betalningsanmärkningar skulle få en chans att hyra en bostad. Följden blev emellertid att mängder med kriminella personer från hela Sverige flyttade till Dunderbacken.

– Affären med Folkets Hus minns jag med glädje. Inte för att jag tjänade så mycket pengar som en del kanske tror utan därför att jag tycker det är kul att ha köpt, ägt och sålt ett Folkets Hus; jag menar hur många har gjort något sådant? Och Kulturhuset blev ju väldigt lyckat! "Andra Chansen är mer ångestladdat. Det skulle ha tagits utdrag ur polisregistret men det missades tyvärr. Men Dunderbacken är väldigt fint; jag håller lite koll på vad som händer med området, sa Magnus Lidén och log småfinurligt. 

Det har gått bra för den tomglaspantande och dörrsäljande Magnus Lidén. Han har minst sagt tagit en ovanlig väg in i fastighetsägarskrået. Men så är han också en ovanligt orädd, påhittig, sensibel och pratsam person.

Karta: Kalkugnsvägen