"Den som jag är och det som jag vill"

Marie Wallbom var omsvärmad av elever ute på skolgården när vi skulle fota. Det vart svårt att hålla sig för skratt inför den ihärdiga uppvaktningen. En härlig stund i rektorslivet.

Marie Wallbom var omsvärmad av elever ute på skolgården när vi skulle fota. Det vart svårt att hålla sig för skratt inför den ihärdiga uppvaktningen. En härlig stund i rektorslivet.

Foto: Widar Andersson

Krönika2021-02-12 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag och Marie Wallbom gick ut på skolgården för att ta några bilder i det vackra vinterljuset så omringades vi snabbt av nyfikna skolbarn som ville veta allt om vem jag var, varför jag skulle fota Marie, om jag var kär i henne, om jag var deras nya vikarie, om jag var morfar, om jag var känd, vad hette min fru och när jag sa att jag hette Widar gick det ett förtjust fnitter genom hopen av flickor i femman; de kände uppenbarligen och med förtjusning en annan Widar. 

Marie Wallbom är rektor på Viggestorpsskolan sedan hösten 2019. När jag en morgon tidigare i veckan steg in i det lilla rektorsrummet på skolan så kände jag direkt igen henne från de år då jag var flitigare med att skriva från fullmäktiges möten i Finspång. Hon var ledamot i vänsterpartiets historiska fullmäktigegrupp som 2008 - under ledning av den dåvarande gruppledaren Elisabet Rehn - bröt upp från samarbetet med de styrande Socialdemokraterna och istället under två år tog över majoriteten i Finspångs kommun genom ett samarbete med de fyra borgerliga partierna i fullmäktige. Det var dramatiska tider.

– Det var väldigt lärorikt och intressant att vara med i kommunpolitiken. Man får inblickar i hur saker och ting fungerar och styrs samtidigt som man är med och gör en insats som förtroendevald. Jag satt i fullmäktige, var ersättare i kommunstyrelsen och under en period var jag ordförande i det brottsförebyggande rådet i kommunen. Jag har lämnat politiken nu men i mitt jobb som rektor så känner jag att jag har stor nytta av mina erfarenheter från det politiska, sa Marie Wallbom när vi slagit oss ner vid bordet; med Coronasäkra avstånd mellan oss. 

Vårt samtal kretsade i allt väsentligt runt de två begreppen"Erfarenhet och trygghet". Marie Wallbom har arbetat i många olika roller och uppdrag på Nyhemsskolan, Grosvadskolan, Bergska gymnasiet och Viggestorpsskolan sedan 1984 då hon och hennes man flyttade till Finspång.

Marie är född och uppvuxen i Kungsör. Efter gymnasieåren i Köping så bar det iväg till universitet i Uppsala där hon under fyra utbildade sig till hushållslärare.

– När jag började söka jobb så fanns det en ledig tjänst på Nyhemsskolan i Finspång. Jag visste inget om Finspång förutom att det inte var långt hem till Kungsör därifrån; vilket var väldigt viktigt för mig. En söndag åkte jag och mina föräldrar och min man ner för att kolla på Finspång. Jag minns att vi tyckte att vägen som slingrade sig längs Glan (som den gjorde på den tiden) var så vacker. När vi kom till centrum i Finspång så var det nästan folktomt; vi såg nästan inte en enda människa, berättade Marie Wallbom med ett skratt.

Nu har det gått 35 år sedan flyttlasset gick till Finspång.

– Att jag valde läraryrket en gång i tiden berodde framförallt på att jag var intresserad av barn och av pedagogiska frågor. Under min tid här i Finspång har jag verkligen fått utvecklas och provat på olika uppgifter. Alla erfarenheter - inte minst de tunga och svåra - som jag samlat på mig i klassrum, i ledningsgrupper, i samtal med vårdnadshavare, medarbetare och elever och den specialpedagogutbildning jag fick gå under min sista sejour på Nyhemsskolan har alltmer fått mig att bli trygg i mig själv och i mitt pedagogiska ledarskap, sa Marie Wallbom.

Viggestorpsskolan har haft en "körig period" med ordningsproblem och hög omsättning av medarbetare och elever under några år. När Marie Wallbom tackade ja till rektorsjobbet så bestämde hon sig för att göra ett helt arbetsår på skolan innan hon tog sig an den krävande rektorsutbildningen.

– Jag ville med hjälp av mina egna och "nya" ögon skaffa mig en bild av verksamheten, medarbetarna, vårdnadshavarna och eleverna; kort sagt ville jag få ett grepp om lärmiljöns problem och möjligheter på skolan för att därefter bestämma mig för om den jag är och det jag vill skulle kunna ha betydelse på Viggestorpsskolan. När jag kom hit hade bygget av en stabil skola redan hunnit en bit och det jag såg och upplevde var positivt. Stödet från kommunen är också mycket bra med klara mål om ökade kunskapsresultat och med höga förväntningar på mig som rektor, sa Marie Wallbom.

Tryggheten att vara sig själv i sitt professionella ledarskap var som en aura runt Marie Wallbom där vi stod i havet av frågvisa och avspända elever på skolgården. Hennes fokus på lärmiljön - ordning och reda, digital kompetens, ansvar och delaktighet, närvaro och helheten före detaljerna - bådar även det gott för Viggestorpselevernas framtider.