Cirkeln Àr sluten för Jan Schmidt

Jan Schmidt startade om sitt föreningsliv nÀr han blev pensionÀr för nÄgra Är sedan. NÀr barnen var smÄ var han ordförande i Torstorps ungdomssektion. Nu nÀr en son spelar i Oldboyslaget Àr han ordförande för hela föreningen.

Jan Schmidt startade om sitt föreningsliv nÀr han blev pensionÀr för nÄgra Är sedan. NÀr barnen var smÄ var han ordförande i Torstorps ungdomssektion. Nu nÀr en son spelar i Oldboyslaget Àr han ordförande för hela föreningen.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-10-23 12:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

– Vi har egentligen bara en regel i TorstorpsmĂ€sterskapen i golf. Den av oss 30-35 spelare som kommer sist fĂ„r som pris att arrangera nĂ€sta Ă„rs tĂ€vling. Förra Ă„ret var jag med för första gĂ„ngen dĂ€rute pĂ„ FinspĂ„ng golfklubbs fina banor. Vilket ledde till att jag var arrangör av Ă„rets tĂ€vling. Och mitt spel i Ă„r resulterade i att det runt Kristi HimmelsfĂ€rd Ă€r jag som arrangerar tĂ€vlingen Ă€ven nĂ€sta Ă„r, berĂ€ttade Jan Schmidt för mig och log brett. Vi möttes en förmiddag hĂ€romdagen inne pĂ„ kansliet i Torstorps IF: s nyrenoverade klubbstuga vid Atlaslunden; fotbollsklubbens fina hemmaarena. 

Golf Àr kanske inte Grytgölsbördige Jan Schmidts starkaste gren hÀr i tillvaron. Men det bekymrar honom föga. Golfen ger honom sköna tillfÀllen till motion. Framförallt Àr golf en mycket social sysselsÀttning. Man trÀffar folk. Och folk Àr nÄgot som Jan Schmidt gillar lika mycket som vad han gillar affÀrer och föreningar.

– FörĂ€ldrarna var ICA-handlare i Grytgöl under tjugo Ă„r, fram till 1965. UppvĂ€xten dĂ€r i affĂ€ren har förmodligen prĂ€glat mig mer Ă€n vad man kan tro. Folk gick ju stĂ€ndigt ut och in i lokalerna för att handla och för att trĂ€ffas och för att hĂ„lla koll pĂ„ vad som hĂ€nde i bygden, sa Jan Schmidt. 

Han hjĂ€lpte till en hel del i affĂ€ren som var belĂ€gen i den anrika byggnaden som allmĂ€nt kallas för "Granliden Livs". 

– Jag hjĂ€lpte bland annat till med att packa och leverera varor för hemkörning till kunder. Det hĂ€r var ju före Internet sĂ„ kunderna ringde in sina bestĂ€llningar till oss och sĂ„ Ă„kte vi hem till dem med det som de hade köpt, berĂ€ttade Jan Schmidt. 

NÀr förÀldrarna sÄlde affÀren sÄ flyttade familjen - Jan var enda barnet - in till FinspÄng dÀr fadern började arbeta som fastighetsmÀklare. Jan började att studera pÄ linjen "Handel och kontor" pÄ Fackskolan; numera en del av gymnasiet.

– Vi lĂ€ste bokföring och fick lĂ€ra oss göra bokslut och allt sĂ„dant vid sidan av vanliga Ă€mnen som matte, svenska och engelska, mindes Jan Schmidt. 

Att jag och Jan trÀffades i Torstorp IF: s klubbstuga har en enkel förklaring. Han Àr inne pÄ sitt andra Är som ordförande i klubben och det Àr nog inte mÄnga av hans dagar i veckan som passerar utan att de fylls med ett lÀngre eller kortade besök pÄ Atlaslunden. Och det Àr han inte ensam om.

– Torstorp Ă€r en helt underbar förening. Det Ă€r en stor förmĂ„n att fĂ„ vara ordförande hĂ€r. SĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor har sĂ„ fina och goda kĂ€nslor för klubben och vill hjĂ€lpa till med det ena och det andra. SlĂ„ i en spik, ta en kopp kaffe, kĂ€nna gemenskap, fixa och ordna med det ena och det andra och framförallt ha roligt. Att ha roligt tillsammans tror jag Ă€r det allra viktigaste vad man Ă€n gör i jobbet och i föreningen. Vi jobbar mot vĂ„ra uppsatta mĂ„l; sĂ„ ska det vara. Men om vi inte har roligt ihop sĂ„ försvinner kraften och lusten, sa Jan Schmidt.

Hans vÀg till ordförandeklubban i Torstorps IF - FinspÄngs nu ledande fotbollsklubb med ett seniorlag i division tre och med ett tiotal lag i seriespel allt som allt - Àr i sig sjÀlv en rolig historia. Jan Schmidt har aldrig spelat fotboll. Men nÀr barnen var smÄ sÄ spelade de i Torstorp och dÄ blev Jan ordförande i ungdomssektionen i klubben. Under alla de Är dÄ han arbetade med försÀljning runt om kring i Sverige och veckopendlade till hemmet i FinspÄng sÄ fick han avsÀga sig alla ideella uppdrag; utöver Torstorps IF sÄ var han till exempel ocksÄ ordförande i Brukshundsklubben. NÀr han blev pensionÀr sÄ Äterkom han till Torstorps IF; men nu som ordförande för hela föreningen.

– Barnen har ocksĂ„ blivit stora. Nu spelar en son i Torstorps Oldboys-lag, sa Jan Schmidt och skrattade. 

Tillbaks till tidigt 70-tal. NĂ€r Jan gjort fĂ€rdigt sina handelsstudier och avverkat 15 mĂ„naders militĂ€rtjĂ€nst pĂ„ Infanteriregemente 4 i Linköping sĂ„ gick han en dag nere pĂ„ FinspĂ„ng och funderade pĂ„ vad han skulle göra. I en ingivelse gick han in pĂ„ Konsums varuhus i centrum och sökte jobb. DĂ€r blev han kvar i tjugo Ă„r; varav tio Ă„r som varuhuschef. Sedan rekryterades han till KF Öst i Norrköping som driftsansvarig för ett femtiotal kooperativa butiker och dĂ€refter inleddes en lĂ„ng era som försĂ€ljningschef i bageribranschen pĂ„ flera platser i landet. Först i kooperationen och sedan i bolag som Skogaholm, LantmĂ€nnen och Fazer. 

– NĂ€r jag blev pensionĂ€r och kom hem igen till FinspĂ„ng sĂ„ blev jag ordförande i Coop (nu Ă€r han ledamot i styrelsen) och sĂ„ kom ordförandeskapet i Torstorps IF. "Cirkeln Ă€r sluten", Ă€r en given titel pĂ„ mina memoarer, sa Jan Schmidt med ett varmt leende. 

Karta: Atlaslunden