Använd er rätt som föräldrar och välj klokt

Idag ger jag ord och bild till Erika Malmvind för ett personligt inlägg som är förälder (och föräldrarepresentant i den föreningsstyrelse som driver skola

Ljusfalls friskola startade 2005. Skola har däremot bedrivits i byggnaden alltsedan 1908 då huset stod klart.

Ljusfalls friskola startade 2005. Skola har däremot bedrivits i byggnaden alltsedan 1908 då huset stod klart.

Foto: Christer Andersson

Krönika2020-05-02 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är mamma till två barn som idag går på Ljusfalls Friskola i Ljusfallshammar. Sedan årsmötet i november är jag också föräldrarepresentant i den föreningsstyrelse som driver skolan. Jag vill berätta om vår familjesituation och påminna föräldrar om det fria skolvalet vi har i vårt land. Vi märkte att vår äldsta dotter låg ovanligt tidigt i utvecklingen. Vi började utmana med 30 bitars pussel vid omkring 18 månaders ålder och i fyraårsåldern älskade hon att skriva och räkna. I dialoger med BVC pratade vi i banor om särbegåvning och vi märkte också att hon var ganska intensiv och snabbt bytte aktiviteter. Hon tröttnade på pusselkoden snabbt och istället blev programmering, teknik och experiment stora intressen. När hon började förskoleklass märkte vi dock snabbt en personlighetsförändring. Hon började jämföra sig, hitta på dumheter, vandra i klassrummet och framförallt låtsas att inte förstå eller vara på den nivån hon egentligen var. Hon skådespelade för att passa in. Efter att i en termin ha sett en taggad och skolnyfiken unge sakta men säkert få tyngre och trötta steg till skolan stod vi inte ut mer. Hon behövde utmanas, på alla plan och i alla kunskapsområden. Hitta tillbaka till sin egen utvecklingsnivå och känna sig trygg med sig själv. Vi bestämde oss för att prova byta skola.

Idag går hon i en integrerad klass för åk 1–3 på Ljusfalls friskola. Där får hon möjlighet att läsa material för de högre årskurserna, vilket hon trivs bra med. Äntligen blir hon bemött på sin egen individuella nivå. Hon är mycket mer lugn och harmonisk och har bättre hittat sin plats. Vi har en tjej som åter hungrar efter kunskap och kommer hem glad!

Min andra dotter har både autism och särbegåvning och har ett större problem med de sociala koderna. Dessutom misstänker vi högsensibilitet vilket gör att hon är extra känslig från allt vad gäller intryck, ljud, dofter, känslor osv. Vi har under många år arbetat med olika tekniker för att hon själv ska hitta vad som fungerar för henne, och framförallt hur hon ska kunna tackla omvärlden som tyvärr många gånger har pekat ut henne som annorlunda på ett negativt sätt. 

Eftersom hon ofta tänker annorlunda än vi gör så har vi många gånger haft svårt att mötas på samma plan utan frustration. Hon ser världen på andra sätt än vi gör. En oro som växte hos oss föräldrar var "hur ska hon klara av skolan?!". Jag själv är lärare och har yrkeserfarenhet av olika individer så jag visste att med bra personal, lugn miljö och med tajt samarbete med oss i hemmet så ska det nog fungera. Vi fick en inbjudan till en klass med över 30 elever. Inte en chans sa vi! Vår dotter fixar inte det. 

I samband med en besöksdag på storasysters skola så fick lillasyster bland annat en utmanande teknikuppgift vilket fick henne på andra tankar. Och på lunchrasten visade en jämnårig elev skolgården för min dotter. När det ringde in så kom min flicka in med ett stort leende tillsammans med det andra barnet och efter besöket viskade hon i mitt öra: "Vet du mamma. Först var jag jätterädd men sen så bara plötsligt glömde jag bort att vara rädd!" 

Nu bara kändes allt så rätt. För första gången så kände jag mig trygg kring skolvalet och skolstarten för min dotter som så länge bekymrat mig. 

Nu i vår har båda flickorna gått på skolan sedan läsårsstart. Min yngsta är lugn, trygg och trivs och även om jag ser att hon många gånger sticker ut så accepteras hon ändå. Hon är i en liten grupp och hon får hjälp med det sociala och händer det något dåligt så är personalen mycket snabb med att lösa konflikterna. 

Jag kan inget annat än att säga;

Tack Sverige för det fria skolvalet! Och tack Ljusfalls Friskola för att ni tar hand om mina barn så bra!

Så alla föräldrar, glöm inte bort det fria skolvalet! Ta er tid att besöka olika skolor, jämför och var frågvis. Följ magkänsla och tänk långsiktigt. Bara för att nuvarande kompisar på förskolan väljer en skola så kanske ditt barn egentligen skulle trivas bättre i en annan. Bara för att ni blir tilldelade en plats på en skola så kanske inte den är bäst bara för att den är närmast. Ditt barn ska gilla sin arbetsplats i många år och framförallt ska barnet ha rätt till att lära sig enligt vår skollag. Detta i en miljö anpassat för individen. Använd er rättighet och välj klokt. 

Här leker barnen som Erika Malmvind skriver om.
Här leker barnen som Erika Malmvind skriver om.
Karta: Ljusfalls Skolas ek för