Allt började med mat för Mikael Wallin

Juno Blom frÄn Norrköping valdes in i riksdagen för Liberalerna 2018. Tio mÄnader senare var hon partisekreterare.

Det blir mer tid hemma nu för Mikael Wallin. Firman gÄr pÄ halvfart, politikens fysiska möten Àr fÀrre och barnens aktiviteter Àr ofta förÀldralösa.

Det blir mer tid hemma nu för Mikael Wallin. Firman gÄr pÄ halvfart, politikens fysiska möten Àr fÀrre och barnens aktiviteter Àr ofta förÀldralösa.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-06-12 12:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

DĂ€r gick det undan kan man sĂ€ga. Hennes partivĂ€n Mikael Wallin i FinspĂ„ng fick faktiskt en Ă€nnu vassare kickstart pĂ„ sin politikerbana. 2018 stod han pĂ„ tredje plats pĂ„ valsedeln i FinspĂ„ng. 

– Ingen trodde pĂ„ mer Ă€n tvĂ„ mandat i fullmĂ€ktige sĂ„ jag tĂ€nkte mig en mjukstart som ersĂ€ttare, berĂ€ttade Mikael för mig dĂ€r vi för nĂ„gra dagar satt pĂ„ uteplatsen vid familjens hemtrevliga gamla villa pĂ„ Per Hörbergs vĂ€g i FinspĂ„ng.

Det blev tvÄ mandat. Men Mikael Wallin flyttades högst upp pÄ listan eftersom han fick ett stort antal personröster!

– DĂ„ tyckte partiet att jag skulle vara gruppledare i fullmĂ€ktige. Och det sa jag ja till. Hade vĂ€ljarna nu sagt sitt sĂ„ skulle vĂ€l inte jag vara sĂ€mre tyckte jag. Och tidigare i Ă„r blev jag vald till ordförande för partiet i FinspĂ„ng, sa Mikael och log. SĂ„ dĂ€r gick det Ă€nnu mera undan Ă€n i fallet Juno Blom; en person som det visar sig att vi bĂ„da tvĂ„ fascineras av och har stor respekt för. 

Mikael Wallin Àr barnfödd i Viggestorp för snart fyrtio Är sedan. Familjen flyttade till Butbro efter nÄgra Är.

– DĂ„ var Butbro nĂ„got helt annat Ă€n vad det Ă€r idag. Nu Ă€r det vĂ€ldigt attraktivt att bo dĂ€r. Men nĂ€r familjen flyttade dit sĂ„ tror jag vi fick ett bra hus för runt 300 000 kronor, sa Mikael Wallin.

Han Ă€r civilekonom till yrket.  Och egenföretagare i transportlogistikbranschen. Och som sagt, liberal politiker i FinspĂ„ng. NĂ€r han var liten det dock vare sig ekonomi, logistik eller politik som kittlade hans vuxenplaner. 

– Jag ville bli kock. Jag har ingen aning om varför. Men kock skulle jag bli. SĂ„ efter Lotorpsskolan och Grosvadskolan sĂ„ bar det ivĂ€g till De Geer gymnasiet i Norrköping för en kockutbildning, berĂ€ttade Mikael.

Efter De Geer blev han kvar i Norrköping och arbetade pĂ„ olika krogar och restauranger. 

– Jag hoppade in hĂ€r och dĂ€r och arbetade mer Ă€n 100 procent. Och det var kul. Arbetet flöt ihop med livet och livet flöt ihop med arbetet, sa Mikael.

Han prövade ocksÄ sina vingar som servitör pÄ en krog i Alicante i Spanien. Det var en viktig resa.

– Jag lĂ€rde mig mycket under det dĂ€r halvĂ„ret. Jag fick distans till mina förĂ€ldrar och till mitt ungdomsliv. HĂ€r började jag bli mer vuxen, berĂ€ttade Mikael Wallin. Året var 2003 och den spanska ETA-terrorismen sjöng pĂ„ sista versen. 

– Jag bodde i en lĂ€genhet som var byggd pĂ„ taket till ett hotell i Alicante. Hotellet var fullt av internationella turister och i anslutning till hotellet fanns en internationell skola. ETA sprĂ€ngde en av sina bomber mot just det hotellet. Ingen dödades men minnet Ă€r starkt, sa Mikael Wallin.

VÀl hemma igen blev han antagen till en civilekonomutbildning vid Lunds universitet som gavs pÄ Högskolan i Helsingborg.

Det var en bra tid för Mikael Wallin. Dels kom han in pĂ„ yrkesbanor som fortfarande glĂ€der och försörjer honom. Dels och framförallt trĂ€ffade han Anna pĂ„ skolan, en skĂ„nska frĂ„n HöganĂ€s som nu Ă€r mor till familjens tre söner och som har funnit sig tillrĂ€tta i FinspĂ„ng med omnejd. 

– Vi bodde nere i SkĂ„ne under nĂ„gra Ă„r. Jag arbetade pĂ„ IKEA: s ekonomiavdelning och som vitvarusĂ€ljare pĂ„ Electrolux. En dag blev jag tipsad om ett jobb pĂ„ Siemens. Jag fick jobbet och vi flyttade upp. Anna var gravid i femte mĂ„naden med vĂ„rt första barn men lyckades fĂ„ ett bra jobb innan det var dags att föda, berĂ€ttade Mikael.

Sönerna Ă€r elva, Ă„tta och fyra Ă„r gamla. Alla spelar bandy med Faik - dĂ€r Mikael Ă€r ledare för en av sönernas lag - det spelas fotboll i FFK och i Torstorps IF och det spelas innebandy i IBK. 

Mikael Wallin ser sig som socialliberal. Att stötta de som har det svÄrt gÄr för honom hand i hand med att stÄ upp för mÀnniskors frihet att vÀlja och forma sina liv. Han ansökte om medlemskap Liberalerna 2010 dÄ SD kom in i riksdagen och i fullmÀktige i FinspÄng.

– Jag kĂ€nde att jag ville göra nĂ„got och inte bara sitta och titta pĂ„. Med tanke pĂ„ SD: s utveckling sedan dess har jag vĂ€l inte varit alltför framgĂ„ngsrik, sa Mikael och log lite snett.

En sak han gillar extra mycket med FinspÄng Àr det starka samhÀllsengagemang som finns i nÀringslivet.

– Föreningen TillvĂ€xt FinspĂ„ng Ă€r ett bra exempel pĂ„ hur företag och politik gemensamt och konkret driver pĂ„ för FinspĂ„ngs utveckling och framtid, sa Mikael som med sina knappa fyrtio Ă„r tillhör de yngsta i fullmĂ€ktige.

Han tycker att grundskolorna i FinspÄng behöver nÄ bÀttre resultat

– DĂ€r vill vi verkligen göra skillnad, sa Mikael Wallin.

Juno Blom frÄn Norrköping Àr partisekreterare för L. Mikael Wallin uppskattar Juno starkt. I partiledarvalet förra vÄren röstade han dock pÄ Erik Ullenhag. "Men nu har Nyamko Sabuni mitt fulla stöd", sÀger han.
Juno Blom frÄn Norrköping Àr partisekreterare för L. Mikael Wallin uppskattar Juno starkt. I partiledarvalet förra vÄren röstade han dock pÄ Erik Ullenhag. "Men nu har Nyamko Sabuni mitt fulla stöd", sÀger han.
Karta: Per Hörbergs vÀg