Äldre har utsatts för aktiv dödshjĂ€lp

NÀr detta skrivs har Sverige vÀrldens högsta coronadödstal per capita i vÀrlden för den andra veckan i rad, skriver Stefan Krakowski.

NÀr detta skrivs har Sverige vÀrldens högsta coronadödstal per capita i vÀrlden för den andra veckan i rad, skriver Stefan Krakowski.

Foto: Emil Karlsson / Arkiv

Krönika2020-06-03 12:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En god vĂ€ns mamma gick bort för nĂ„gra veckor sedan. Hon hade lidit av en demenssjukdom sedan lĂ„ng tid. Min vĂ€n ville inte att modern skulle hamna pĂ„ ett Ă€ldreboende och har dĂ€rför tagit hand om henne sjĂ€lv. Beslutet att lĂ„ta mamman bo kvar hemma har inneburit en betydligt högre livskvalitet och antagligen ett lĂ€ngre liv för henne. Risken för att hon avlidit pĂ„ grund av covid-19 pĂ„ ett Ă€ldreboende hade nĂ€mligen varit stor. 

Den senaste i raden som uppmĂ€rksammat de grava missförhĂ„llandena pĂ„ vissa Ă€ldreboenden Ă€r professorn i geriatrik Yngve Gustafson. I en intervju för Aftonbladet sĂ€ger han bland annat: ”Att undersöka patienter via telefon och ordinera en behandling som Ă€r avgörande för om man ska ha en chans att överleva eller om man i princip döms till att dö. Det Àr under all kritik
.”

Men professorn gÄr Ànnu lÀngre:

”..det Ă€r nĂ€st intill att de hĂ€r mĂ€nniskorna avlivas. Det Ă€r i princip ett hundraprocentigt sĂ€tt, ungefĂ€r som elektriska stolen. Det Ă€r ungefĂ€r lika effektivt”.

Om uppgifterna stĂ€mmer att lĂ€kare, utan att ens ha trĂ€ffat sina coronasjuka patienter, ordinerat palliativ behandling betyder det att Ă€ldre personer pĂ„ boenden utsatts för aktiv dödshjĂ€lp, nĂ„got som Ă€r förbjudet i Sverige. I sĂ„ fall har inte bara ett allvarligt tjĂ€nstefel begĂ„tts utan kanske nĂ„gonting Ă€nnu vĂ€rre. Enligt en kartlĂ€ggning som SvD gjort fick allt fĂ€rre patienter över 70 Ă„r intensivvĂ„rd nĂ€r trycket pĂ„ vĂ„rden ökade, trots att det fanns kapacitet pĂ„ IVA. I Stockholm var frĂ„n början varannan intensivvĂ„rdad coronapatient Ă¶ver 70 Ă„r, en andel som den 21 april hade sjunkit till 11 procent. 

Intressant nog överlever de flesta Ă€ldre en sjukhusbehandling av covid-19. Enligt uppgifter frĂ„n Region Stockholm kunde 7 av 10 Ă€ldre sköra patienter skrivas ut frĂ„n den geriatriska slutenvĂ„rden helt symptomfria. Samtidigt kom uppgifter för nĂ„gra dagar sedan att bara 10 procent av de 1 739 mĂ€nniskor som hittills dött till följd av covid-19 pĂ„ Ă€ldreboenden fĂ„tt sjukhusvĂ„rd, enligt SVT:s Agenda. Men ansvariga pĂ„ Socialstyrelsen slĂ„r ifrĂ„n sig kritiken och anser att uppgifter om missförhĂ„llanden pĂ„ Ă€ldreboenden Ă€r starkt överdrivna. 

Det Àr knappast sÄ att det saknats myndigheter som kunnat föra en dialog med varandra och ta ett gemensamt samhÀllsansvar; Inspektionen för vÄrd och omsorg, (IVO), FolkhÀlsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för skydd och beredskap, (MSB), kommuner, regioner och ytterst sett regeringen förstÄs. I stÀllet lÀgger man skulden pÄ varandra för överdödligheten bland de Àldre.

NĂ€r detta skrivs har Sverige vĂ€rldens högsta coronadödstal per capita i vĂ€rlden för den andra veckan i rad och Anders Tegnell försvarar sig som vanligt med att vi befinner oss i olika delar av utvecklingen av pandemin jĂ€mfört med andra lĂ€nder. De första dödsfallen i covid-19 intrĂ€ffade nĂ€stan samtidigt i de nordiska lĂ€nderna dĂ€r utvecklingen vad gĂ€ller antal döda gĂ„tt Ă„t motsatt hĂ„ll. I bĂ„de Norge, Finland och Danmark har man under den senaste tiden knappt haft ett enda nytt dödsfall i coronaviruset medan dödstalet i Sverige samtidigt varit oacceptabelt högt. 

Det finns nĂ„gonting iskallt rationellt och distanserat över instĂ€llningen till det höga antalet döda i covid-19 i Sverige inte bara frĂ„n myndigheter utan ocksĂ„ frĂ„n vissa journalister och pĂ„ sociala medier. Ett bottennapp nĂ„ddes hĂ€romdagen nĂ€r en kulturskribent kallade de som oroar sig över Sveriges höga dödstal för ”Coronaalarmister”. 

Coronapandemin har satt ett vÀlbehövligt fokus pÄ förhÄllandena pÄ Àldreboenden. En av de viktigaste frÄgorna för en Coronakommission Àr att granska och utreda det katastrofala misslyckandet med att skydda de Àldre frÄn onödig död, inte minst för de anhörigas skull. En sÄdan kommission mÄste tillsÀttas nu innan Ànnu fler hinner dö i onödan.