Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad var det i påskgodiset?

Norrköping2009-04-16 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Påsken är en av årets stora godishelger. Det är viktigt att det godis vi köper är säkert och inte innehåller ämnen som kan skada vår hälsa. En del av det godis som konsumerades i helgen innehöll dessvärre några tvivelaktiga artificiellt framställda färgämnen. Forskare i vid University of Southampton i Storbritannien fann för något år sedan att barn som får i sig godis och läsk med de sex syntetiska färgämnen som man testade kan utveckla hyperaktivitet. De sex ämnena var: E110, E102, E122, E124, E104 och E129. Även om faran inte ska överdrivas är det dumt att utsätta våra barn för onödiga hälsorisker. Som Europaparlamentariker med ansvar för just tillsatser i livsmedel, har jag därför arbetat hårt för ett förbud mot farliga färgämnen. Den svenska borgerliga regeringen har tvärtom motarbetat ett förbud. Tillsammans med resten av EU:s medlemsländer lyckades dens svenska regeringen till slut stoppa ett förbud. Varken Sverige eller medlemsländerna ville ens ha en varningstext som upplyser föräldrarna om riskerna med färgämnena. På den punkten fick dock den svenska och de andra regeringarna till slut ge sig. Med stöd av en majoritet i Europaparlamentet fick jag igenom att godis och läsk som innehåller de sex färgämnen som visat sig kunna framkalla hyperaktivitet hos barn ska förses med en varningstext.Om jag blir omvald i valet till Europaparlamentet den 7 juni tänker jag fortsätta arbeta för att få bort farliga ämnen i maten, inte minst dessa färgämnen. Det finns ingen anledning att riskera barn hälsa med farliga färgämnen. Särskilt inte då det finns andra säkrare alternativ.
Läs mer om