Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sätt biblioteken på dagordningen

Foto: Forsby Jan

Norrköping2009-08-27 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Just ju finns flera vakanser på gymnasiebiblioteken på bibliotekariesidan. Självklart ska det vara en utbildad bibliotekarie, som har ansvaret för biblioteken på skolorna. Att i samband med vakanser ändra tjänstgöringens storlek anser jag vara felaktigt. Rätten till heltid hoppas jag snart blir lagligt reglerad och står väl också i samklang med kommunens ambitioner.I grannkommunen Linköping har man visat ett större intresse för biblioteksfrågorna och man har kopplat ett stadigt grepp på skolbiblioteken. Förra året bestämde man sig för att kraftigt utöka biblioteksverksamheten på grundskolorna och inrätta s k fokusbibliotek med utbildade bibliotekarier.I gymnasieskolorna finns i regel utbildade bibliotekarier och så är också fallet i Norrköping. Sämre är det på grundskolorna och inom vuxenutbildningen saknar alla utförare utom Komvux bibliotek. Friskolorna saknar vad jag vet helt och hållet bibliotek. Stadsbiblioteket däremot har ökat sin service gentemot studerande men det räcker inte på långa vägar. Det finns dessutom inte med i den dagliga verksamheten på skolorna.Bibliotekens betydelse för lärandet har hittills inte tagits på allvar i min kommun och jag hoppas att denna fråga nu kommer upp på dagordningen. Här finns demokratiska, ekonomiska och utbildningsmässiga vinster att göra. I det nya förslaget till skollag står också att det ska finnas tillgång till bibliotek på skolorna. I Norrköpings kommun finns ingen centralt placerad person som har ett övergripande ansvar för biblioteksfrågorna. Detta innebär att biblioteken ibland behandlas styvmoderligt.
Läs mer om