Omvärdera lågdosstrålning
Tjernobyl - ska omvärderas? Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I programmet visades på ett övertygande och vetenskapligt sätt, att risken för att lågdosstrålning (från sönderfall av radioaktiva ämnen) ska ge upphov till skador eller dödsfall i form av cancer är klart överskattad.
Ytterligare visas, att av de cirka 72 000 personer som överlevde Hiroshimabomben men utsattes för mycket höga stråldoser så har endast 700-800 avlidit i cancer fram till nu och de flesta av dem relativt snart efter krigsslutet. I Tjernobyl utsattes inkallade röjningsarbetare också för mycket höga stråldoser och av dessa insjuknade 134 i akuta strålskador varav 28 dog under de första månaderna och ytterligare 19 gjort så fram till år 2002. Möjligen kan något enstaka ytterligare dödsfall tillkomma i framtiden men som sagt idag uppgår de till endast 47 stycken.
Till dessa skall läggas nio barn som har avlidit i sviterna av sköldkörtelcancer endast är 56 stycken. Detta är något helt annat än de 100 000-tals som ibland förekommer i massmedia. Kontentan av ovanstående är att de initierade forskarna menar att vi bör helt omvärdera risken för skador eller dödsfall på grund av lågdosstrålning och att det inte finns någon anledning att skrämma upp människor för detta. Frågan är då hur skrämmaretablissemanget eller skrämmargrupperingarna kommer att ta till sig dessa vetenskapliga fakta? Vad säger till exempel skrämmargrupper som Greenpeace med Lennart Daléus, miljöpartiet med Maria Wetterstrand och Svenska naturskyddsföreningen med Svante Axelsson?