Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gränslösa löner

Norrköping2009-04-23 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I KF:s verksamhets berättelse för år 2008 kan man läsa på sid. 67 i not. 27 "Anställda och Löner". Förutom tabeller över personal och löner finns där följande två textstycken:"Till styrelsen utgick enligt stämmans beslut tomt arvode med 1512 Tkr (1330), varav ordföranden enligt styrelsens beslut erhållit 400 Tkr (350). Därutöver erhöll ordförande fast ersättning enligt särskilt beslut om 516 Tkr (409). Årlig pensionsavsättning görs för ordföranden med 35procent beräknad på total ersättning. Till verkställande direktör Lars Idermark utgick lön med 5372 Tkr (4287). Höjningen hänför sig till KF:s övertagande av COOP Sverige. Pensionsåldern är 62 år. Årlig pensionsavsättning görs med 35procent beräknat på lön. Från företagets sida gäller att uppsägningstiden är 6 månader och att pensionsavgifterna fullbetalas. Härutöver utgår ett avgångsvederlag om 12 månader som är avräkningsbart." Texten tyder på att det är väl sörjt för topparnas försörjning livet ut. En del av ordförandens ersättning motiverats av uppdrag inom internationell verksamhet och bistånd. Systemet med heltidsengagerad ordförande är etablerat sedan länge och förekommer också i andra länder inom kooperativa federationen. För den som tror att bistånd genom "kooperation utan gränser" är effektivt blir informationen om KF-Topparnas villkor en påminnelse om våra folkrörelsers marknadsanpassning. KF:s lönsamhet har förbättrats efter ett antal förlustår. Det har bland annat uppnåtts genom personalminskning. Antagligen utan stora avgångsvederlag. Som medlem och kund har man sett butiker uppstå och falla. Man har kunnat glädja sig åt satsningar på krav och rättvisemärkta produkter. Man har glatt sig åt kravbrödets ankomst och sörjt dess försvinnande. Koncernens stora schackdrag och många omorganisationer har man inte så mycket reda på utom när de lyfts fram i dagstidningarnas ekonomireportage. Man skulle gärna levt kvar i tron att bistånd utan gränser kunde ges utan höga chefkostnader.
Läs mer om