Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Egen bil - bara för de rika?

Norrköping2001-05-31 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lotta Andersson (v) och Bengt Cete (mp) fortsätter att argumentera för allt högre bensinskatt. En skatt som redan är så hög att många familjer får allt svårare att klara av bensinräkningarna. De löneökningar man fått äts nu upp av den allt dyrare bensinen. Det kan inte vara så roligt för socialdemokratiska gräsrötter att framtidsperspektivet är ett allt närmare samarbete med vänsterpartiet som vill höja bensinskatten alltmer och som dessutom är med och arrangerar propagandamöten för den kommunistiska diktaturen på Kuba.

<B>Många bilberoende</B>
Väldigt många svenskar är beroende av bilen. Det gäller många som bor på landet, men också många barnfamiljer, som behöver klara storhandling, arbete och barnens fritidsaktiviteter m.m. För många finns det inget realistiskt alternativ.
Lotta Andersson (v) målar upp bilen som det stora hotet mot vårt klimat. Visst förorsakar bilismen utsläpp av koldioxid, men den svenska privatbilismen står trots allt för endast en femtedel av koldioxidutsläppen, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån. Vad som har större direkt betydelse och som avgörs politiskt är huruvida manska stänga ytterligare en kärnkraftsreaktor i Barsebäck. Kärnkraften har den stora fördelen att den inte förorsakar några utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser. Men om man gör som vänstern vill så ska kärnkraften stängas och kommer den att i stor utsträckning ersättas av kolkraft med dramatiskt ökade koldioxidutsläpp som följd. Detta om något hotar vårt klimat!

<b>Samarbete</b>
När det gäller hotet mot vårt klimat är ett internationellt samarbete livsnödvändigt och EU är ett utmärkt verktyg. Vi måste dessutom dra nytta av den tekniska utvecklingen och stimulera forskning och ny teknik. Exempel på detta är höghastighetståg, ny reningsteknik, kärnkraft och förhoppningsvis inom en nära framtid ny drivmedel för bilar.
Tack vare utbyggnaden av kärnkraften under 1970- och 80-talen kunde utsläppen av koldioxid kunde sänkas med ca 40 procent. I slutet av 1980-talet beslutade Sverige, som ett av de första länderna, om ett nationellt mål för att begränsa koldioxidutsläppen.

<b>Inte prioriterat</b>
På senare tid har det blivit allt mer uppenbart att målet att begränsa koldioxidutsläppen inte längre tillhör de mest prioriterade områdena i den rödgröna alliansens miljöpolitik. Målet att år 2000 stabilisera utsläppsnivåerna på 1990 års nivå, d.v.s. en minskning med fyra procent, kommer inte att uppnås. Det blir inte bättre av att avveckla Barsebäck 2. Det kommer med säkerhet att medföra en dramatisk ökning av utsläppen av koldioxid. Vi moderater vill använda svensk kärnkraft, ny teknik och marknadsekonomins effektivitet även vad gäller miljöåtgärder.
Läs mer om