Bengt Cete oroar sig över LOV (lagen om valfrihetssystem) inom äldreomsorgen i sitt debattinlägg i Folkbladet 24/10. Han anser sig inte fått tydliga besked om vad det kostar och finansiering. Låt mig förklara:
Replik
LOV finns i varannan kommun i Sverige i olika omfattningar. LOV är inte tänkt att ersätta den kommunala omsorgen utan ska finnas tillsammans med den kommunala, för att ge äldre (och personal) en möjlighet till valfrihet bland utförare. Det är inte uppbyggt som LOU lagen om upphandling) där billigast vinner, utan ersättningen är lika till kommun och LOV-utförare och det är kvalitén som blir konkurrensmedlet.
Just nu utreder vi om LOV ska införas i Norrköping. Utredning pågår alltså och svar på om vi ska införa, när vi ska införa och eventuella kostnader för det kommer i december. Det sa jag i KF i måndags, i mitt senare inlägg där, men då var Bengt Cetes plats tom så han missade kanske det.
Jag tycker Bengt Cete borde oroa sig betydligt mer över sin egen budget, där majoriteten vill införa Mina Timmar, en slags ersättning för LOV. Och detta har majoriteten bestämt sig för att göra från 1 januari 2014 utan att definitionen är klar och utan att man vet vad det kommer att kosta. Men majoriteten har öronmärkt 20 miljoner av vård- och omsorgsnämndens budget för att införa det. Detta, tillsammans med andra krav på nämnden, visar att det behövs besparingar på över 34 miljoner, vilket motsvarar 75 årsarbetare. Det kan leda till nedläggning av ytterligare ett äldreboende, eller minskad personaltäthet. Och det kallar majoriteten kvalitetssatsning!
Hur får du ihop det Bengt Cete?