Nahid Persson Sarvestani tvingades lämna Iran i början av 1980-talet. Då hade shahen Mohammad Reza Pahlavi störtats och hon hade tillhört dem som kämpat för att få bort honom från makten. Men inget blev som det var tänkt. I stället tog islamisterna under ayatollah Khomeini makten och Nahid insåg snart att det skulle vara omöjligt för henne att stanna. För om prästerna var hårda mot hela folket, så var kvinnorna värst drabbade. Plötsligt var det ett tvång att bära slöja, och kvinnornas rättigheter blev snabbt inskränkta.

 

Om detta har Nahid berättat i ett otal filmer både i och utanför Sverige. Med hjälp av egna erfarenheter och stark drivkraft har hon lyckats sätta ljus på vad som händer i Iran.

Artikelbild

| "Man bor inte i sitt eget land - det blir jag hela tiden påmind om", säger Nahid Persson Sarvestani.Foto: Adam Ihse/Scanpix

 

Islam står i vägen
- Främsta målet nu är att berätta det som få vet, och som många länder har blundat för, säger hon och tillägger att hon och många kvinnor med henne är väldigt arga på de länder som samarbetar med Iran, samtidigt som de är måna om de mänskliga rättigheterna, yttrandefriheten med mera.

 

- Allt det man pratar om. Det är dubbelmoral, utbrister hon.

Artikelbild

| Marie Picasso och Albin Sandqvist ska gifta sig. Foto: Claudio Bresciani

 

Nahid förklarar att hon gärna skulle vilja berätta mer om sitt kommande projekt, som även det handlar om Iran och kvinnorna där, men att det än så länge är för farligt.

Artikelbild

| Med hjälp av sina egna erfarenheter har Nahid Persson Sarvestani lyckats sätta ljus på kvinnors situation i Iran, och är aktuell med ett nytt filmprojekt inom samma område. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

 

- Det är känsligt, och jag vill inte sätta dem, kvinnorna, i fara. Även projektet kan vara i fara. Det är olustigt att det även i ett land som Sverige förekommer sånt som gör att man inte kan uttala sig. Men jag tänker - ska islam, som har förtryckt människor i så många år, stå i min väg här också?

 

Kan inte åka tillbaka
Att hon är kritisk till det religiösa förtrycket i sitt forna hemland betyder inte att hon förnekar sitt iranska ursprung. Tvärtom säger hon att hennes iranska identitet blir starkare för varje dag. Men efter den senaste filmen Drottningen och jag är det omöjligt för henne att åka tillbaka. Det värsta är att hon inte längre har möjlighet att träffa sina föräldrar. Tidigare har de kunnat ta sig till Sverige för att hälsa på henne, men nu är de för gamla och sjuka och orkar inte med den långa flygresan, berättar Nahid.

 

- Det är hemskt att inte ha den rätten att träffa sin mamma, man är förbjuden, trots att hon fortfarande lever.