Klimatengagerad chefsekonom
Hans bok om klimatpolitiken upplevdes som provokativ och väckte debatt i höstas. Men flera av hans tankar har nu accepterats. - Vi måste fokusera på hur vi kan minska världens utsläpp i helhet, säger han.
Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Han menar att dagens situation påminner om 1930-talets kris då många unga kom ut på arbetsmarknaden utan jobb. Då startades många nya företag, företag som än i dag är lönsamma och framgångsrika. Samma sak skulle kunna hända i dag om möjligheterna fanns där.- Vi måste erbjuda unga bra villkor. Det finns förslag på exempelvis sänkta egenavgifter eller flexibel momsinbetalning. Regeringen måste bara besluta om de sakerna.Han tycker att regeringen blivit passiv sedan krisen började, många av de insatser som skulle kunna stärka finanssituationen i ett längre perspektiv har inte gjorts. I samband med regeringens vårproposition kallade Fölster Anders Borg för "den bästa finansminister socialdemokraterna någonsin har haft".- Jag anser att det mesta som regeringen tar sig för just nu handlar om att göra sig attraktiva för mittenväljarna.Kritik mot klimatpolitik
För många är Stefan Fölster kanske mest känd som kritiker av den svenska klimatpolitiken. I klimatfrågorna har han hittat ett nytt engagemang de senaste åren.- Det började på ett väldigt personligt plan när jag fyllde 40. Det blev en abrupt brytpunkt just då. Jag började vara mer hälsosam. Dessutom fick jag en större distans till livet och en mindre materiell inställning.Personligen ledde det till större harmoni och mindre stress för Stefans del, men det resulterade även i en bok. I Farväl till världsundergången kritiserar han den svenska klimatpolitiken, som han menar i många fall fokuserat på fel åtgärder och insatser.- I början talades det nästan bara om hur vi kunde minska utsläppen här i Sverige utan att tänka på att det innebär att utsläppen flyttas någon annanstans. Nu har man mer och mer insett att det handlar om vad vi kan åstadkomma för världens utsläpp i helhet.Klimatsprång
Han menar att hans bok på senare tid fått mer genomslag i klimatdebatten och att man i klimatpropositionen i våras lade fram förslag på satsningar för att även minska utsläppen i andra länder. Teknisk utveckling är Stefans andra hjärtefråga. Det viktigaste är att bidra till skapandet av "klimatsprång".- Satsa tidigt på en ny miljöbil. Som bilköp kanske det kan vara lite riskabelt och kan ses som lyxkonsumtion, men det driver den tekniska utvecklingen framåt. Eller köp en häftig cykel. Det är bra!
Fyller: 50 år den 23 juni 2009.Bor: I villa i Nacka med familjen.Familj: Frun Catharina och barnen Niclas 13 år och Sofia 17 år. Dessutom en miniatyrpapegoja. Är son till Kaj Fölster och barnbarn till Gunnar och Alva Myrdal.Aktuell: Med analyser och diskussioner angående lågkonjunkturen. Dessutom släpper han två böcker under året. En om skolan och en om jämlikhet. "Vissa saker har jag skrivit om tidigare, men nu kommer vi med ett nytt perspektiv."Karriär i korthet: Föddes i Göttingen i Tyskland. Flyttade till USA för att studera nationalekonomi vid UCLA i Los Angeles, sedan forskarutbildning i Oxford. 1986 flyttade han till Sverige. Här har han varit verksam vid Stockholms universitet, arbetat som tjänsteman vid Finansdepartementet, som forskare vid Industriens utredningsinstitut och sedan som chef för Handelns utredningsinstitut. Sedan 2001 är han anställd som chefsekonom på Svenskt Näringsliv och 2003 blev han utnämnd till professor vid Högskolan i Dalarna. Sedan 2007 är han även professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Släppte hösten 2008 boken Farväl till världsundergången, om klimatpolitik och klimathot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!