Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byter terror mot memoarer

I 13 år har Jan Guillou sysslat med vad han kallar vår tids värsta sanning - det heliga kriget.  Innan dess ägnade han sig åt ett tioårsprojekt om det kalla kriget. När pensionsåldern nu inträder håller han som bäst på att författa sina yrkesmemoarer.

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2009-01-16 03:00
- Om inte jag skriver min egen version nu, kommer någon 25-årig moderat doktorand att göra det om 15 år när jag inte kan försvara mig. Då är det bättre att göra det så länge maskinen fungerar, säger han och skrattar.Men 65-årsdagen betyder inte att Jan Guillou slutar arbeta.- Det som bestämmer över mitt skrivande är om hjärnblödningen kommer eller inte.Att han skriver sina memoarer beror även på att han inte har hunnit tidigare. Men det blir inga historier från det privata livet.- Yrkeslivet räcker gott och väl, säger han.Under de 42 år som Jan Guillou har varit verksam skribent har det hänt mycket. Som ung journalist på tidningen Folket i Bild fick han chansen att skriva om den fruktansvärda tillvaro som rådde på internatskolan Solbacka läroverk där han själv var elev under några år på 1950- och 60-talet. Artiklarna fick stort genomslag och ledde till att skolan stängdes. Därefter har det blivit många fler avslöjanden. Vissa har han prisats för, andra pågår ännu. Och Jan Guillous engagemang för att bekämpa orättvisorna i samhället har inte blivit mindre med åren. På senare år har det till stor del handlat om kriget mot terrorismen.Nato
- När Sovjetunionen gick under och Warzawapakten upplöstes, uppstod frågan vad vi skulle ha Nato till. Redan 1991 började man i London och Bryssel prata om att Nato behövdes i alla fall, för att möta hotet från islam. Jag förstår att man kan förinta Sovjetunionen med kärnvapen, men jag förstår inte hur man kan angripa en religion med kärnvapen.Ögonöppnare
Trots att ämnet fortfarande är aktuellt blir det inga fler böcker som inlägg i debatten. I och med den senaste romanen Men inte om det gäller din egen dotter är sista raden skriven, enligt Guillou. Boken handlar bland annat om Saudiarabiens roll i kriget, och om att de verkliga skurkarna är de stormrika saudiska prinsarna och inte de män som vi kallar terrorister som befinner sig i de afghanska bergen.- Ja, för var skulle annars pengarna komma ifrån? frågar han.Ett av Guillous mål med skrivandet är att verka som en ögonöppnare och nå fram till läsarna. För det mesta lyckas han och det är sällan han ligger på latsidan. När arbetet med yrkesmemoarerna är färdigt funderar han på att ta sig an Europas historia de senaste 100 åren.Finns det något under ditt yrkesliv som du ångrar?- Ja visst, och det kommer jag att få anledning att obönhörligen bekanta mig med när jag går igenom mitt tio meter långa arkiv säger han och citerar Nils Ferlin:- "Gud må förlåta mig somliga rader."
n Namn: Jan GuillouFyller: 65 år den 17 januari 2009.n Bor: På Östermalm i Stockholm och i Östhammar utanför Uppsala.n Familj: Hustrun Ann-Marie Skarp samt barnen Dan och Ann-Linn.n Aktuell: Skriver på sina yrkesmemoarer. Senaste romanen, Men inte om det gäller din egen dotter, kom i höstas.n Karriär i korthet: Inledde sin journalistkarriär 60-talet och var en av de ledande personerna i avslöjandet av IB-affären i Folket i Bild/Kulturfront 1973. Programledare för Rekordmagazinet i SVT under 1980-talet och fick Stora journalistpriset 1984. Har skrivit 41 böcker varav nära hälften är romaner och resten är faktaböcker. 1980 kom den självbiografiska romanen Ondskan som har blivit både film och teater. Tilldelades Prix Italia 1990 och fick samma år Prix France Culture. Var med och grundade Piratförlaget 2000 och var Publicistklubbens ordförande 2000-2004. Kolumnist i Aftonbladet.n Om att fylla 65: "Jag trodde inte att det skulle kännas alls. Men alla påminnelser om att pensionsåldern nu inträder har suggererat fram en föreställning om att det skulle vara en ovanligt märkvärdig födelsedag."n Så firar jag födelsedagen: "Det är på en lördag, så jag ska fira med att äta en middag på landet med Ann-Marie. Hade det varit på en onsdag hade vi inte brytt oss om saken."n Vardagliga rutiner: " Jag börjar alltid dagens arbete med att läsa minst fyra tidningar. Det ruckar jag inte på."n Om pensionen: "Jag har betalat flera miljoner i skatt men det räknas inte eftersom jag är egen företagare och av någon anledning får de inte så mycket pension. Men det är inget bekymmer för mig."n Bästa hemmasysslan: "Läsa och skriva är det jag sysslar med hela tiden. När det är klart tycker jag om att titta på History Channel eller något liknande. Lagar mat gör jag på helgerna."n Läser: "Mest saker för yrket, men nu kommer jag och Ann-Mari att under ett par lördagar ägna oss åt något vi kallar för frivillig läsning. Det är en liten högtid. Jag ska läsa Le Clézios Révolutions (svensk titel - Allt är vind) och De välvilliga av Jonathan Littell, en bamsebok på 800 sidor."n Motto: "Inget är så förargligt som att bli hängd i tysthet."n Värsta sanningen i vår tid: "Den jag har sysslat med i 13 år, det heliga kriget."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om