När han avtäckts läste Povel Ramels dotter Lotta upp motiveringen:
"För att han med kvicka slevslängar och andra yttringar av synnerligen godkänd kvalitetsunderhållning så tydligt visar att en ny kreativ humorgeneration är på uppsprattling".
Vilar upp sig
Povel Ramel kunde själv inte delta i ceremonin. Han har haft problem med hjärtat under våren och fått en pacemaker inopererad. På söndagskvällen bestämde han sig för att stanna hemma.
-Han mår, som man brukar säga, efter omständigheterna väl. Han orkar inte riktigt, han är för svag. Han ligger hemma och vilar upp sig och vi hoppas att han blir bättre, säger sonen Mikael Ramel, som själv fick Karamelodiktstipendiet 1986.
Låten före avtäckningen, som Povel Ramel sjungit i 24 år, framfördes i stället av Mikael och Lotta Ramel.
Parlamentet
Pristagaren Henrik Dorsin är känd bland annat som bisittare i TV4:s "Parlamentet" och har även jobbat med enmansföreställningar på scen.
Han säger att Povel Ramel är en hans största idoler, och var naturligtvis på gott humör.
-Jag blev lite paralyserad när jag fick veta att jag skulle få priset. Jag har varit nervös för det här. Men det här är ju det absolut roligaste och finaste man kan få som underhållare i Sverige, säger han.
Enligt juryn tillhör Henrik Dorsin en ny kreativ humorgeneration. Själv menar han att den generationen bejakar en äldre tradition, menar han.
-Vi blandar nytt och gammalt. Vi bejakar det gamla, med Povel och Svenska Ord, men tillför samtidigt nya infallsvinklar.
Nya infallsvinklar
Vad är det för infallsvinklar?
-Det är nya tider, nya referenser och nya medier som dyker upp. Man kanske vågar vara lite kantigare och fräckare än man var på den gamla tiden.