Gulla inte med kriminella personer

True Crime. Det sena 10-talets stora trend. Och den lär hålla i sig ett tag till.

Erika Wiman Snäll.

Erika Wiman Snäll.

Foto: Michael Svensson

Krönika2020-01-19 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är fascinerade av mörkret, av ondskan och av människorna som begår hemskheterna. Det här är inget nytt. Folksagor, de gamla religionerna, ja till och med skillingtryck, berättar om det svarta i livet som både skrämmer och fascinerar. Så det är inte konstigt att vi får dokumentärserier om seriemördare och uppmärksammade brott, att vi ser miniserier baserade på verkliga händelser (som "Hemligheten" i SVT om ett dubbelmord i religiösa kretsar i Nordirland). Sen finns det de dokumentärer som inte borde gjorts. Jag tänker på den om Clark Olofsson som just nu finns i SVT play. Helt okritiskt får den före detta inbrottstjuven, bankrånaren och knarksmugglaren (vi pratar kilovis med amfetamin och heroin), Clarke säga att han minsann aldrig kostat staten nåt, att han aldrig gjort nån privatperson illa. Samtidigt följer filmteamet med när han olovligen vistas i Belgien. Han framstår som en missförstådd charmig gubbe. Lägg av SVT. Nån kritisk fråga borde Clark ha fått. Eller speakern kunde berättat om - eller ännu bättre pratat med -  några av hans brottsoffer. 

Många minns kanske serien "Ensamma hemma", eller "Party of five" som den hette i original. Den handlade om de föräldralösa syskonen Salinger som försöker uppfostra varandra i föräldrahemmet i San Fransisco och gick på svensk tv 1995-2000.  Nu har det gjorts en ny serie baserad på den gamla. Den här gången har man gjort familjen mexikansk och föräldrarna dör inte i en trafikolycka utan blir deporterade tillbaka till Mexico. Serien började sändas i USA förra veckan och det är ännu oklart om den dyker upp i Sverige på någon streaming-plattform.

Fredag den här veckan släpper Netflix säsong två av "Sex Education", serien om ett gäng brittiska ungdomar som försöker navigera vuxenbllivandet på egen hand när vuxenvärlden inte räcker till. Serien har också Persbrandt i en biroll som snickaren Björn som har en romans med huvudpersonens mamma (spelad av Gillian Anderson från "Arkiv X").

Samma dag är det också premiär för en ny kriminalserie på Viaplay - "Box 21". Det är den första av fyra Roslund & Hellström-böcker som blir tv-serie. Det ska röra sig kring trafficking och en del svåra moraliska frågor.       

Hiss: Hasse och Tages "Släpp fångarne loss" med Lena Nyman, Ernst-Hugo Järegård och Gösta Ekman finns på SVT play i nån vecka till. Ett litet mästerverk! 

Diss: Okritiska dokumentärer à la MTV. Huvudpersoner som bara får babbla och ingenting ifrågasätts. Uselt.