Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Och förstås - alla Kalle Ankor sedan 1948

Kalle Anka och Almedalen är två punkter i tillvaron som har stor betydelse för Stig-Björn Ljunggren. När de - som här 2014 - förenas torde den Ljunggrenska lyckan vara svåröverträffad.

Kalle Anka och Almedalen är två punkter i tillvaron som har stor betydelse för Stig-Björn Ljunggren. När de - som här 2014 - förenas torde den Ljunggrenska lyckan vara svåröverträffad.

Foto: TT

Familj2021-07-25 14:00

Det är inte svårt att hitta folk som bor i stora hus fast barnen är utflugna och deras 160 kvadrat räcker väl för två äldre, samt, i något fall, också en hund eller katt. Det borde inte gå att klaga på utrymmet, men tyvärr gör allt gammalt bråte som trängs med nyinflyttat arvegods att det ändå är rätt trångt. Jag har exempelvis tvingats hyra ett förråd för mina drygt 3000 böcker inklusive alla Kalle Anka från 1948. Tänker på detta när jag läser undersökningar om vad folk förväntar sig av sitt boende. Högt på önskelistan ligger rejält med skåp och möjlighet att hyra extra förvaringsutrymmen.

Vårt förhållande till prylar är lite kufiskt. Vi har en massa saker som vi bara behöver ibland. Den genomsnittliga tiden som en elektrisk skruvdragare används är ungefär en halvtimme. Borde inte vi i kvarteret kunna dela på slikt? Visst, när jag behöver en elektrisk skruvdragare så behöver jag sannolikt den samtidigt som grannarna också behöver. Då är det bra att ha en egen. Men behöver jag alla Kalle Anka sedan 1948? Kanske kan min psykolog ge svar på den frågan. 

Undersökningar visar att vi själva tycker vi har för mycket kläder och skor. Själv har jag 5 brallor, om jag inte räknar in kostymerna förstås, då blir det 5 till, och jag hamnar på snittet, drygt 10 byxor per person. Däremot har jag närmre 50 skjortor, vilket en del i min omgivning tycker är 25 för många. Och nu talar vi inte om det som kallas för ”patologiskt samlande”, när samlingsivern går överstyr och börjar inkräkta på vardagsbeteendet. Alltså ”samlarsyndrom”. Det kräver att omgivningen säger ifrån, kanske terapi eller rent av medicinering. 

Vad det här handlar om är ”normalt” samlande. Av saker som bär på minnen, som vi kanske behöver, som vi tror att någon annan vill ärva, som kanske blir värdefullt om 50 år. Eller som vi bara har. Ett tips för samlandet är lika vardagligt som regler vi satt upp för smygsupande. Ingen alkohol före lunch. Ett glas på kvällen är ok, men inte två. Och en vit månad ibland. 

När det gäller prylar är det en sak in – en sak ut – är en bra tumregel. Eller 1 in, 2 ut. Ty en riktlinje för det minimala livet säger att ingen ska ha mer än 100 prylar. Frågan är, vad skulle vi ta med oss om vi hade en timme på oss att packa en bil med släpvagn? Fotoalbum. Smycken. Kläder för att hålla värmen. Något att sova på. Det som behövs för att göra eld och laga mat. Konservburkar. Sprit och rariteterna i vinförrådet. Necessär och handduk. Vattenflaska.  Och alla Kalle Ankor från 1948.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!