Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han vill inte sitta och bluddra i riksdagen

Muharrem Demirok växte upp i förorten Vårby; en bra bit från Stockholm.

Jonas Lind och Muharrem Demirok på E.ON: s tak

Jonas Lind och Muharrem Demirok på E.ON: s tak

Foto: Widar Andersson

Familj2022-05-02 08:00

Omgiven av mycket vänsterradikala släktingar som flytt från militärjuntan i Turkiet utvecklades Muharrem till centerpartist och kommunalråd i Linköping; ett uppdrag han har haft sedan 2009. Nu siktar Demirok mot riksdagen. I höstens val står han överst på Östgötacenterns valsedel. På fredagen före Valborg gjorde Muharrem Demirok ett besök på Händelöverket i Norrköping. I entrén togs han emot av Jonas Lind som är produktionschef för anläggningen som ägs och drivs av energikoncernen E.ON.

Händelöverket är ett av Sveriges största kraftvärmeverk. Vid anläggningen produceras el, värme och processånga. Mer än 95 procent av bränslet som används i anläggningen består av avfall och biobränsle.Muharrem Demirok är på plats för att han vill lära sig mer om el och energi.

 Han betraktar frågorna om el och energi - produktion, konsumentpriser, tillståndsbyråkratin, med mera - som en av de allra viktigaste områdena i samhällets utveckling under de kommande åren. 

– Blir jag vald till riksdagen så vill jag inte sitta där och bluddra utan känna att jag bottnar i det jag säger och att de kunskaper jag har är relevanta och rimliga, sa Demirok i samtalet med produktionschefen Jonas Lind.

Under besöket bjöd Jonas Lind upp Muharrem Demirok på ett av den stora anläggningens tak. Utflykten uppför trapporna var inte bara ägnad att visa på de vackra vyerna över Bråviken, över arbetet som pågår vid Norrköpings hamn och in över Norrköpings centrum. Jonas Lind använde den höga höjdens möjlighet till överblick för att visa hur fjärrvärmerören gick iväg in under Lindö kanal, vilket rör som går med processånga till Lantmännens stora bioraffinaderi, hur det brännbara avfallet sorteras och om det stora projektet Händelö Eco-Industrial Park som drivs tillsammans med Linköpings universitet, Norrköpings Hamn och Kommun, Lantmännen och Nodra.

– Vi eldar det som ingen annan vill ha för att ge el och värme som alla vill ha och som ger ett rejält bidrag till världens behov av minskade utsläpp av koldioxid, berättade Jonas Lind medan han pekade på alla de industriella verksamheter som pågår runt om på Händelö.

– Östergötland ligger verkligen långt framme med alla sina fantastiska industrier som ligger i framkant både kommersiellt och klimatmässigt. Varför är vi i vår region så dåliga på att berätta på hur bra vi är? utbrast Muharrem Demirok när han tackade sina värdar på E.ON för besöket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!