Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljoner till kartläggning av skadade skogar

Skadorna på ungskog från svampinfektioner och djurbete är ett växande problem i norra Sverige. Nu satsar Skogsstyrelsen 3,5 miljoner kronor på att kartlägga omfattningen av de så kallade multiskadorna i flera län.

Norrlands tallskogar är särskilt utsatta för svampinfektioner och betande älgar. Arkivbild.

Norrlands tallskogar är särskilt utsatta för svampinfektioner och betande älgar. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Natur2022-04-12 03:25

"Har vi den kunskapen kan vi lättare rikta våra insatser för att bromsa utvecklingen och nå ut med information till drabbade skogsägare om hur skadorna bör hanteras", säger Frida Carlstedt, inventeringsledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen presenterade i början av april en rapport som visar att den svenska skogen är hårt ansatt av granbarkborren, betesskador och olika skadesvampar. Flera av skadorna förvärras ytterligare av klimatförändringarna.

I Norrland utgörs det största hotet av multiskador från betande djur och svampar. Tallen är mest utsatt, med de största skadorna orsakade av älg och törskatesvamp.

I Svealand är det främst granbarkborren som ställer till problem, och i Götaland handlar det i huvudsak om betesskador.

Kartläggningen av ungskogarna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län genomförs under våren och försommaren av Sveriges lantbruksuniversitet. Resultaten presenteras i slutet av året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!