Visserligen faller vinsterna jämfört med samma period i fjol. Men det har redan vänt upp igen, åtminstone för tillfället, visar storbankernas kvartalsrapporter som slog alla aktieproffsens förväntningar med råge. Både Swedbanks och Handelsbankens vinster under tredje kvartalet var högre än under andra kvartalet, SEB:s var oförändrad.
Men trenden är att intjäningen från räntenettot, det bankerna skär emellan på ut- och inlåning, är på väg ner i takt med att Riksbanken sänker räntorna, enligt SEB-vd:n Johan Torgeby. Och det kommer att bli än sämre, ur bankernas synvinkel. Men bankerna kompenserar sig i stället med bland annat mer avgifter på betalningar och fondavgifter.
Bankernas bolåneräntor har på det stora hela sänkts med lika mycket som Riksbanken sänkt. Men även sparräntorna har sänkts, så räntenettot kan hållas hyfsat intakt. I början av september sänkte de tre svenska storbankerna (Nordea räknas som finländsk) räntan på lönekonton till noll, ungefär samtidigt.
Flytta pengarna till sparkonton, säger bankcheferna.
Många miljarder
Men ändå, kunderna har väldigt många miljarder sammantaget på dessa transaktionskonton.
Det blir stora pengar för det stora kollektivet som ni inte betalar någon ränta på. Jag gissar att det där kan ni tjäna ganska bra på?
– Jag tror det är en väldigt liten andel (av de enskildas totala innestående medel). Jag har siffran 12 procent i huvudet. Men det är nog ännu mindre än så i dag. Och det här är transaktionskonton. Det är bara att byta. Vi har så mycket investeringsmöjligheter om du vill ha avkastning, säger Torgeby.
Men även om bankernas intjäningsförmåga nu pressas av förväntat ännu lägre räntor, så kan bankerna hoppas på att hushåll och företag förmodligen börja låna mer, och då går bankernas intäkter upp.
Så ser det dock inte ut ännu.
– Just nu så är det vänta och se. Transaktionerna på bostadsmarknaden, investeringar bland storföretag, förvärv, börsintroduktioner, allt det där lyser med sin frånvaro för närvarande, säger Johan Torgeby.
Historiskt högt
Den bilden bekräftas i en färsk analys som Finansinspektionen (FI) gjort av banksektorns resultat för första halvåret.
"Lönsamheten var dock fortsatt hög i ett historiskt perspektiv", skriver FI.
Och jämfört med andra kvartalet har storbankernas resultat alltså inte försämrats, snarare tvärtom med än högre lönsamhet.