Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingenjörsfacket varnar för minskade kontorsytor

Det finns enorma pengar att tjäna för arbetsgivarna i form av lägre kontorshyror om fler anställda jobbar hemma. Men från fackligt håll lyfts också varningsflagg för utvecklingen.

Arbetsgivare ser fördelar lägre kontorshyror med mer distansarbete. Arkivbild.

Arbetsgivare ser fördelar lägre kontorshyror med mer distansarbete. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Ekonomi2021-12-29 05:00

– Det finns en grupp som vill vara på plats alla dagar, som unga med små lägenheter. Utgår man från vad majoriteten vill försämras frivilligheten för andra. Risken finns att vissa tvingas till att jobba på distans, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef vid fackliga Sveriges ingenjörer, till Dagens industri.

Arbetsgivarnas årliga kontorsnota ligger på drygt 87 miljarder kronor. Med en fortsättning av den våg av distansarbete som uppstått under coronapandemin ser arbetsgivarna ett guldläge i att kapa utgifter.

Flera företag och myndigheter har klargjort sådana planer. Enligt konsultbolaget WSP, som på uppdrag av Sveriges ingenjörer har analyserat kontorsmarknaden, kommer 38 procent av arbetstiden att skötas på distans efter pandemin.

Men Johan Kreicbergs varnar för allt för trånga kontor och sämre arbetsmiljö.

– De här 87 miljarderna ska inte visa sig som resultatförbättringar. Varje krona som sparas in på kontoren måste investeras i distansarbetsmiljön. Annars riskerar vi människors hälsa och stora samhällskostnader genom ökade sjukskrivningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!