Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vuxenvärlden sviker de våldtagna tjejerna

Norrköping2010-04-06 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vuxenvärlden måste göra upp med sina egna attityder och bilder av vad en våldtäkt är och vem som kan vara en våldtäktsman. Att arbeta med attityder till våldtäkt och annat sexualiserat våld är högst angeläget, tyvärr görs det inte i den grad som skulle önskas. Att vuxenvärlden sviker våldtagna tjejer genom att både själva skuld- och skambelägga brottsoffret men även blunda för de kränkningar som kan ske efter att en våldtäkt polisanmälts, det är en bild som vi i Tjejjouren i Norrköping känner igen.I Uppdrag granskning (SVT 24/3-10) får vi följa 14-åriga Linnea som blir utsatt för en våldtäkt på sin skola. När Linnea polisanmäler våldtäkten försvinner alla hennes vänner och en enorm smutskastning sker av Linnea, hon får skulden. "Men det vet vi väl alla, killar är mer värda än tjejer" säger en av Linneas få vänner som stannar kvar. Den kommentaren säger en del om hur sedan vuxenvärlden agerar. Vuxenvärlden vänder henne ryggen och skolan väljer att hålla sig neutral till det inträffade. Detta trots att killen döms för våldtäkt, samt även döms för ytterligare en våldtäkt senare. Bevisningen finns, domar finns, trots detta fortsätter smutskastningen och hoten mot båda dessa flickor. Trots detta fortsätter vuxenvärlden att hävda killens oskuld och tjejernas skuld. Hur kan detta hända? Skuld- och skambeläggning av brottsoffret gällande sexualbrott är tyvärr alltför vanligt. Ett dåligt bemötande, uteblivna stödinsatser och smutskastning är något vi i Tjejjouren kommit i kontakt med flera gånger i samtal med våldtagna tjejer. Samhällets bild av vem som är en riktig våldtäktsman fortsätter att dominera. Bilden av vad som är en riktig våldtäkt likaså. Vi i Tjejjouren tror att ett omfattande attityd- och informationsspridnings arbete måste ske. Vuxna måste ta ansvar genom att vara förebilder i ett arbete som visar på att det inte är okej att behandla en våldtagen tjej på ett sådant sätt som man gjort i Linneas och i många andra fall. De måste kunna ge en nyanserad bild av vad en våldtäkt är och hur en "vanlig" våldtäktsman ser ut. Vuxenvärldens attityder fortsätter att skapa nya förövare och brottsoffer. Svårigheten för vuxenvärlden att nyansera sina egna attityder ligger kanske i att det utmanar grundläggande föreställningar om våldtäkt och om kön. Hur samhället ser på tjejer och killar utifrån en föreställning av kön som grundar sig på någon gammal och förlegad kvinnosyn. Vi på Tjejjouren i Norrköping anser att vuxna behöver ifrågasätta sina egna beteende och sitt eget agerande för att kunna försöka finna en förklaring till hur Linnea 14 år i Örnsköldsvik kunde bli så sviken av dem som skulle se till hennes bästa.
Läs mer om