Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Visst fuskas det

"Kaliber" är Sveriges Radios variant av SvT: s sensationsprogram "Uppdrag Granskning". I helgen har de rapporterat om hur pass väl skolorna följer resultaten i de nationella proven när de sätter avgångsbetyg på sina niondeklassare. Kaliber har funnit att några enstaka skolor tycks ge väl höga betyg i förhållande till resultaten i de nationella proven i svenska, engelska och matte.

Visst kan det finnas enstaka skolor som fuskar med betygen, men Skolverket borde fästa större uppmärksamhet vid skolor där elevernas resultat inte förändras, tycker Widar Andersson. (Bilden har inte samband med uppgifterna om fuskande skolor).Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Visst kan det finnas enstaka skolor som fuskar med betygen, men Skolverket borde fästa större uppmärksamhet vid skolor där elevernas resultat inte förändras, tycker Widar Andersson. (Bilden har inte samband med uppgifterna om fuskande skolor).Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-05-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag betvivlar inte för ett ögonblick att det finns enstaka skolor som fuskar med betygen, som kanske har ont om elever och/eller som har en "militant" föräldragrupp som kräver bättre betyg åt sina barn.
Ett problem är att det är för lätt att starta skolor. Kompetensen hos dem som vill dra igång en skola borde försöka att säkras på ett mycket bättre sätt än vad som sker idag.
Ett ledarskap som förmår att vid behov kunna stå emot och på ett bra sätt hantera opinioner i elev - personal - och föräldragrupper är mycket viktigt för en skolas grundläggande kvalité.

Kaliber drar dock alldeles för stora växlar på jämförelser mellan de nationella proven och 9:ornas slutbetyg. Skillnader mellan resultaten i de nationella proven och slutbetygen är först och främst ett tecken på att det pågår ett pedagogiskt arbete på de berörda skolorna. Skolverket borde fästa betydligt större uppmärksamhet på de skolor där det mer eller mindre står still - där elevernas resultat inte förändras och förbättras mellan prov och betyg. Vad ska eleverna och samhället med sådana skolor till? Skolor som inte erbjuder utveckling, framsteg och utmaningar är vårt stora problem. Det som Kaliber ägnar sitt reportage åt är ett mindre problem. Men naturligtvis är det bra att Kaliber sätter sökarljuset på att det kan finnas enstaka skolor som fuskar med betygen.

Små sår och fattiga vänner ska, som ordspråket lär oss, inte nonchaleras.
Läs mer om