Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill se långsiktig energipolitik

Under året beräknas antalet sysselsatta i Sverige stiga med över 90.000 personer, en mycket stark ökning som sker i de flesta yrkesområden. Detta kan man läsa i Ams senaste rapport - Var finns jobben 2007? Det utfärdas till och med en varning för ökande rekryteringsproblem inom många yrken.

Norrköping2007-04-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ekonomiska politik som den förra socialdemokratiska regeringen förde har väldigt tydligt lagt en god grund för en bra ekonomiska utveckling och för fler jobb.
Det bekräftas också av OECD-rapporten om den svenska ekonomin som nyligen publicerades. Rapporten pekar på att svensk ekonomi på ett nästan mirakulöst sätt har tagit sig från det tidiga 1990-talets djupa krisår till en position i täten när det gäller ekonomisk tillväxt och hållfasthet. Uppgiften har genomförts samtidigt som vi slagit vakt om välfärdspolitiken.

Det tråkiga är att den borgerliga regeringen håller på att spela bort våramöjligheter att rusta välfärdsstaten för att klara framtidens problem. Alliansen har drivit igenom en lång rad försämringar av ekonomin och tryggheten för löntagarna.
Borgarnas destruktiva insatser är lika tydliga på näringspolitikens område. Inte minst när det gäller den för Sverige så viktiga basindustrin. Här saknas det idag en sammanhållen, genomtänkt och långsiktig politik.
Ska vi klara att få ner arbetslösheten varaktigt och öka sysselsättningen måste också industrins villkor vara konkurrenskraftiga gentemot omvärlden. Och då handlar det om en politik för hela Sverige, inte bara för de redan gynnade storstadsregionerna.

Från Pappers sida efterlyser vi en långsiktig energipolitik med konkurrenskraftiga priser. Det enda riktigt skarpa beslut som tagits är att kärnkraften ska avvecklas och här trampar den nuvarande regeringen på i samma spår som den förra. Vad den ska ersättas med står fortfarande skrivet i stjärnorna.
Förra året försvann runt 2.000 arbetstillfällen inom svensk massa- och pappersindustri, ofta på bruksorter långt från storstädernas goda tillväxtmiljöer. Verkligheten för branschen är att företagen pressas lönsamhetsmässigt bl a av stigande elpriser och ökande råvarukostnader.
Det krävs att politikerna genomför åtgärder på ett antal olika områden för att massa- och pappersindustrin och övriga basnäringar ska kunna fortsätta utvecklas.
Ska vi kunna få mer konkurrenskraftiga elpriser krävs att oligopolets makt över elmarknaden bryts. Idag kan tre stora företag hålla priserna uppe.

När det gäller råvaruförsörjningen krävs det att staten tar ansvar för att formulerar en politik som gör det möjligt för skogsvårdsmyndigheten att få alla skogsägare att agera i ett långsiktigt perspektiv.
Vidare handlar det om en bra infrastruktur för snabba och effektiva leveranser av råvara och färdiga produkter.
Subventioner i form av elcertifikat ökar konkurrensen om råvaran, vilket hotar att driva upp massavedspriserna. Det gynnar inte långsiktigheten.
Ska skogsindustrin kunna utveckla sina produkter och produktionsprocesser, krävs det forskning och utveckling med spets. Samhället måste ta ett större ansvar.

Här står Reinfeldt tomhänt. Han har ärvt en lysande ekonomi som genererar nya jobb och möjliggör en starkare välfärdsstat.
Tyvärr håller Fredrik Reinfeldt på att förskingra detta arv - och i en rasande takt.
Läs mer om