Svar på Emil Broberg (v) och Ricardo Olivares (v) insändare den 25/1 2011.
När Vårdval infördes i Östergötland i september 2009 var det ett beslut som alla landstingspartier utom Vänsterpartiet stod bakom. Den nya tanken med Vårdval är bl. a. att vårdcentralerna numera är skyldiga att ta emot de medborgare som önskar lista sig hos dem.
Förändringen har medfört att medborgarna i högre grad har makt att visa vilka vårdcentraler de, av säkert olika anledningar, har förtroende för. En önskan från politikerna har varit att vårdcentralerna skulle våga tänka nytt, bli mer serviceinriktade och profilerade. Den situation som uppkommit i dag är att vissa vårdcentraler förlorat flera tusen listade medborgare medan andra vårdcentraler stått som "vinnare".
Hur många vårdcentraler som är det optimala för en stad av Norrköpings storlek vet varken vi eller ni. Att en personalgrupp skulle kunna "ta över" en vårdcentral är olagligt. Om en personalgrupp däremot vill starta upp en helt ny vårdcentral är det möjligt att ansöka om detta hos Landstinget, under förutsättning att de uppfyller de krav som finns för att få starta en vårdcentral. Vi välkomnar alla former av kreativitet när det gäller förbättringar för medborgarna på såväl de "gamla" som nya vårdcentralerna.
Vi har stor förståelse för att personalen på de två berörda vårdcentralerna känner sig oroliga för hur framtiden skall gestalta sig både för dem själva och för deras arbetsplatser. Förändringar som man inte initierar själv känns gärna hotfulla. Vår vision är att medborgarna, genom sina aktiva val av vårdcentral, kommer att starta en ny kultur inom sjukvården som på sikt kan göra såväl vårdcentralerna som sjukhusvården mer lyhörd för befolkningens behov och önskemål.