Under 2009 har ett intensivt arbete pågått för att förbättra tillgängligheten inom vården. En handlingsplan för att stärka det långsiktiga arbetet har tagits fram och beslutats av landstingsstyrelsen.
Hälso- och sjukvårdsnämnden gjorde under slutet av året också extra satsningar för att se till att östgötarna får vård i rätt tid. Insatserna gjorde att en rekordlåg andel patienter hade väntat mer än tre månader på vård vid årets slut. Det medförde att Östergötland fick vara med och dela på den "kömiljard" som utlystes av regeringen. Tillgänglighetssatsningen har varit positiv för såväl Östergötland som hela landet. I Östergötland har antalet östgötar som är nöjda med tillgången till vården jämfört med 2008 ökat från 75 till 80 procent. Arbetet med att alla ska få rätt vård i rätt tid fortsätter givetvis och kommer att pågå med samma intensitet även under detta år.
Tillgängligheten är oerhört viktig då det i grund och botten handlar om trovärdigheten för vår sjukvård.
För att öka tillgängligheten, men också för att höja kvaliteten och öka medborgarnas tillgänglighet, har en av de viktigaste satsningarna på många år inom hälso- och sjukvården genomförts: Vårdval Östergötland.
Sedan den 1 september 2009 kan alla östgötar fritt välja sin vårdcentral. Vi kan redan nu konstatera att tusentals östgötar har utnyttjat möjligheten att välja vårdcentral, samtidigt som vi också inom ramen för den fria etableringen har godkänt flera nya vårdcentraler i länet.
Under 2009 infördes ungdomsmottagningen på webben samt tjänsten "mina vårdkontakter". I det sistnämna har redan 14 000 östgötar skaffat konto och det är ett bra sätt att ha kontakt med sin vårdgivare via webben. Med ett personligt konto kan tider ombokas och avbokas, det går att välja sin vårdcentral samt förnya recept och ställa frågor.
Landstinget är en stor organisation och det tar tid att förändra saker. Ett kärvt ekonomiskt läge har gjort sitt och därför blir det inga stora rörelser. Vi tar istället små och många steg i rätt riktning.