Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valtersson är välkommen att rösta på våra förslag

Miljöpartiets Mikaela Valtersson undrar i Folkbladet (16/2) om Kristdemokraterna vågar ta strid om Fas 3. Svaret är: Ja, det gör vi. De senaste veckorna har vi föreslagit en rad förbättringar av Fas 3.

Norrköping2011-02-17 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en färsk rapport från Arbetsförmedlingen utgör deltagarna i Fas 3 cirka 30 procent av det totala antalet individer i Jobb- och utvecklingsgarantin. Övriga deltagare har lämnat garantin i de två tidigare faserna. Två grupper tycks ha särskilda problem med att lämna Fas 3. Det är personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och det är personer i åldrarna 50-59 år.

Frågan som måste ställas är om personer med funktionsnedsättning verkligen ska vara inne i Fas 3 och inte i något av alla andra program som innebär arbete med stöd, exempelvis en anställning inom Samhall. Samma sak gäller för gruppen 50-59 år där det finns en stor spridning på utbildningsnivå och arbetslivserfarenhet. Det är inte säkert att Fas 3-insatserna är rätt för denna grupp.

Den lägsta ersättningsnivån inom Jobb- och Utvecklingsgarantin ligger på 223 kronor per dag, om inte kraven för a-kassa uppfylls, vilket tyvärr är fallet för många i Fas 3. Den nivån skulle vi vilja höja; kanske i paritet med etableringsersättningen som ligger på 308 kronor per dag. Cirka 10 procent av deltagarna i Fas 3 lever på försörjningsstöd. Det är förstås inte acceptabelt, försörjningsstödet ska vara ett tillfälligt ekonomiskt stöd, inte en ersättning vid arbetslöshet. Det är bland annat därför som Kristdemokraterna och Alliansen sedan länge driver kravet på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Omkring 19 procent har lämnat Fas 3 och fått ett arbete. Vi är dock övertygade om att Fas 3 kan göras bättre. Exempelvis genom en tydligare deklaration från anordnare om vad deltagarna ska utföra för arbetsuppgifter men även att man ska kunna få coachning eller utbildning som i de två andra faserna. Vad Miljöpartiet vill göra för förbättringar skriver Valtersson inget om, och hennes kollega i Arbetsmarknadsutskottet, Mehmet Kaplan, har sällan något att tillföra i diskussionen.

Arbetsförmedlingens rapport visar på att cirka 60 procent av de personer som skrivits ut från Jobb- och Utvecklingsgarantin har ett arbete efter en månad, varav 23 procent har ett arbete utan stöd. Det är bra. Men det går att göra mer och Miljöpartiet är välkommet att rösta för våra kommande förslag på området.

Läs mer om