Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vågar KD ta strid mot Fas 3?

Tiotusentals långtidsarbetslösa befinner sig i ett absurt experiment där vinnarna är skrupelfria företag. Förlorarna är som vanligt de som är mest utsatta på arbetsmarknaden.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2011-02-16 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fas 3 är den sista delen av den så kallade Jobb- och utvecklingsgarantin. Ca 25 000 människor är idag utplacerade på företag, myndigheter eller organisationer.

I hela Östergötland handlar det om 2194 människor som för tillfället befinner sig i åtgärden.

På praktikplatserna ska de inte utföra något vanligt arbete eftersom det inte är någon vanlig anställning. Men placeringen ska ge arbetslivserfarenhet. Arbetsförmedlare får inte heller ge varken praktik eller utbildningsplatser till de som deltar i Fas 3. Inte ens om deltagarn själv fixar fram en sådan.

Låter det snurrigt? Eller ologiskt? Det beror nog på att det är det.

Resultatet är inte heller särskilt imponerande. Bara en procent av de som deltar i tredje fasen får ett jobb.

De som deltar har heller ingen möjlighet att lämna sin placering, då riskerar de att bli av med ersättningen.

Som grädde på moset får de arbetslösa en så låg ersättning att många tvingats flytta eller prioritera bort ens de enklaste basbehoven.

Den här typen av arbetsmarknadsåtgärder är tyvärr inget nytt. Det enda nya är namnet. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har genomfört liknande åtgärder. Alla jag möter som har varit med i de olika typerna av åtgärder beskriver meningslösa aktiviteter som gjort att de hamnat ännu längre utanför samhället.

Är det den här typen av åtgärder som ska förkroppsliga Kristdemokraterna som den regeringens medmänskliga ansikte?

Pernilla Gunther, riksdagsledamot för KD, har fört fram kritiken till departementet som leds av moderaten Hillevi Engström och bland annat krävt att ersättningen ska höjas. Det är nämligen så att företagen i många fall får mer i ersättning för praktikplatsen än vad den arbetslöse får i ersättning.

Frågan är nu om Kristdemokraterna vågar strida för de här människorna? Hur tänker Yvonne Andersson rösta när frågan kommer upp i riksdagen nästa gång?

Från Moderaterna är beskedet att inga förändringar ska göras. Samma inställning som till ändringar i den allt tuffare sjukförsäkringen.

Om åtgärden nu inte ger varken jobb eller utveckling, är det inte dags att byta namn på den? Kanske till låtsasjobbgarantin?

Läs mer om