Vad vore midsommar utan färskpotatis?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är väl få födoämnen som betytt så mycket för den svenska folkhälsan som potatis. Många statarungar har praktiskt taget fötts upp på potatis. Om bara den fanns så var det ingen nöd. Men om potatisskörden slog fel, då var man illa ute. Då blev det hungersnöd. Mycket av emigrationen, då bland annat Sverige och Irland dränerades på arbetsföra personer, berodde på att bladmögel förstörde potatisskörden.
Potatis lär ha odlats för flera tusen år sedan av inkaindianerna i Sydamerika. Först på 1500-talet kom potatisen till Europa och då först till Spanien. Först odlades den som prydnadsväxt men så småningom insåg man vilken förträfflig föda den var. Det sägs att den även möttes av vidskepelse - som allt nytt. Det lär ha funnits de som trodde att häxorna åt potatis och att det var det som gav dem kraften att flyga.
På 1700-talet började Jonas Alströmer att odla potatis på sitt gods Nolhaga utanför Alingsås. En del förgiftningsfall inträffade därför att man åt frökapslarna som innehåller solanin; ett gift som också utvecklas om potatisar får ligga i solljus och bli gröna. Men när man lärde sig att ta hand om rotknölarna på rätt sätt så blev den snabbt populär.
Idag sjunker konsumtionen av potatis i Sverige. Den får helt oförtjänt skulden för vår tilltagande övervikt. Men det handlar nog mest om vad vi stoppar i oss tillsammans med potatisen. Och på allt snask. 100 gram potatis kokt med skal innehåller 95 kilokalorier och den är rik på B- och C-vitamin, järn och kalcium. Om man däremot föredrar att äta potatisen i form av chips så femdubblar man kaloriintaget.
Möjligheten att variera tillagningen av potatis är mycket stor. Vem minns inte mammas fluffiga potatismos med en gnutta muskor? Stekt färskpotatis med färsk stekt lök eller kanske en krämig potatisgratäng? Potatis- och purjolökssoppa, kanske med lite vitlök i? nystekt raggmunk, rotmos, bakad potatis, rösti! Och vad skulle det svenska smörgåsbordet vara utan Janssons frestelse! Matbörd blir saftigt och gott med potatis i och den blandar sig förträffligt med andra grönsaker i grytor och soppor.
Och vårt svenska midsommarfirande - hur skulle det se ut utan sill och färskpotatis? Att man till den anrättningen också ibland intar potatisen i flytande form bevisar ju bara vilket mångsidigt födoämne potatisen är.
Låt oss vara rädda om potatisen och fortsätta med att njuta den i alla dess former.