Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utmana inte rätten till god mat

Frågan om hur maten inom Norrköpings kommun ska lagas är inte ny. Under 2004 började politikerna i Norrköpings kommun diskutera ett annat sätt att laga mat. Sandbyhovsköket håller inte måttet för att vara ett kök längre -inte minst när det gäller arbetsmiljön för alla de duktiga och engagerade som arbetar i köket.

Norrköping2010-02-24 08:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I diskussionen om hur man ska ersätta köket kom självklart frågor upp om det fanns några problem med dagens sätt att laga och att distribuera maten. Mat som lagas på ett ställe och sedan ska fraktas runt i kommunen har kraftiga brister. Detta för att det är oerhört svårt att hitta en fungerande logistik kring hur maten ska fraktas så att den behåller näringsvärde och smak. Denna slutsats är vida känd. Bland annat har Livsmedelsverket tittat på kvaliteten på varmhållen mat i en undersökning från 2005. Deras slutsatser är bekymrande för alla dem som värnar om en god mat. Ett annat problem som konstaterats är att friheten för den som ska äta maten är kraftigt begränsad när det är varmhållen mat som levereras. Dels måste maten ätas direkt när den kommer och dels finns inga möjligheter att välja vilken mat som ska ätas. På önskelistan 2004 när arbetet med att se över maten började fanns det förhoppningar om hur maten skulle organiseras: 1. Bättre näringsvärde och smakupplevelse. 2. Större frihet att välja mat och mattid. 3. Smarta leveranser 4. Hemtjänstmedarbetarna ska ha mer tid för omsorg och socialt stöd Sedan 2004 har det hänt ett par saker: diskussion har förts med krögarföreningen om vilka möjligheter de har att laga och leverera mat. Inom hemtjänsten har man gått över till mat som lagats och sedan snabbt kyls ned och som tillagas i Sala. Det har också kommit fram ett förslag över hur man ska ersätta Sandbyhovsköket i ett nytt kök på Ingelsta. Nu, just nu när frågan om maten måste lösas kommer också en kritik från borgerligt håll. En del av kritiken tycker jag är befogad. Frågeställningen om hur man bäst möter upp den enskildas egen vilja är en fullt berättigad fråga (för övrigt en av de frågor som vi ställde 2004). Andra påståenden har mer av effektsökeri eller för den delen politisk opportunism över sig. Det jag tänker på är: "...stressa igenom ett beslut i expressfart...", " Nej, inte om den här stora matfabriken där man kan göra minst 4.000 portioner i veckan., blir verklighet. Då har man tänkt sig att den här maten även ska ut på äldreboenden, på skolor och förskolor." båda citaten är av Jörgen Rundgren, (M) , i Folkbladet den 16 februari 2010. Att komma till beslut i en fråga som varit uppe på dagordningen sedan 2004 är alltså att stressa igenom ett beslut i expressfart? Jörgen Rundgrens inställning ger ordet långbänk en helt ny innebörd. Det andra påståendet från Jörgen är en direkt felaktighet. Detta vet Jörgen - frågan är varför han medvetet kommer med felaktiga påståenden. Detta borgerliga effektsökeri är om något att utmana rätten till en god mat.
Läs mer om